Макар и добрата връзка да се крепи преди всичко на честността и споделянето, има няколко граници, които никога не бива да прекрачвате – да нахлувате в личното пространство на половинката си (да, дори в най-силните връзки трябва да има такова!), да унижавате любимия си или да му показвате, че не го уважавате и харесвате такъв, какъвто е.

Тук съм подбрал няколко въпроса, които биха могли да са индикация, че нещо във връзката ви не е наред. Обзалагам се, че всички някога сме задавали и сме чували поне един от тях, затова е важно да разберем какви са причините и как да ги избегнем в бъдеще.

 

„Не може ли и ти да си като *добавете име*?“


Ако иска да е с нея, защо е с вас? Няма начин някой да ви зададе този въпрос и да не ви накара да се чувствате по-незначителни от човека, с когото ви сравнява или като някаква утешителна награда.
Лоша индикация за връзката ви е, ако половинката ви иска да се промените или пък ако на вас ви се струва, че не може да сте заедно, ако той не промени нещо в себе си.

Снимка: istockphoto.com

„Ще ми простиш ли, че ти виках – имах лош ден?“


„Лошият ден“ е обяснение, но не оправдание за агресивното поведение. В никакъв случай не бива да позволявате такова отношение да бъде омаловажавано и игнорирано, защото с времето може само да се задълбочава. Ако единият от двамата има склонност лесно да избухва и да се държи агресивно, това неминуемо ще създаде постоянно притеснение от другия и в крайна сметка ще убие връзката.

 

„Би ли спряла да *добавете хоби*?“


Ако ходите на танци, занимавате се с фотография или обичате да гледате цветя, никой няма право да иска от вас да спрете. Вашият партньор трябва да разбере, че връзката ви с него не бива да противоречи на връзката ви със самата вас. Хобито ви е нещо, което ви носи удоволствие и което до някаква степен ви определя като личност. Ако половинката ви смята хобито ви за глупост, показва ви го и иска да спрете, може би трябва да преосмислете връзката.

 

„Защо не си съгласна с мен, ако ме обичаш?“


Любовта по никакъв начин не е равносилна на отказване от правото на собствено мнение. Трябва да се стремите да вземате решения заедно и да достигате до компромиси, а не единият да налага мнението си на другия.

Снимка: istockphoto.com

„Не можеш ли да спреш да плачеш?“


Ако ви се плаче, плачете! Никой няма право да иска от вас да скриете емоциите си. А и би било опасно, защото всичко, което остава погребано в нас, се връща много по-страшно отпреди. Ако партньорът ви не може да понася начина, по който изразявате емоциите си, той значи не може да понася самата вас и това няма как да е здравословна връзка.

 

„Ще ми направиш ли салата?“


Не че има лошо да му готвите, ако ви е приятно. Но в никакъв случай не позволявайте да се превърнете в слугиня.
Домакинските задължения трябва да са общи и трябва да се разпределят по равно. Ако в един момент усетите, че по подразбиране се очаква от вас да се грижите за чистотата на дома, за прането, гладенето и готвенето, значи нещо не е наред.

 

„Ако нямаш какво да криеш, защо не ми дадеш да ти видя телефона?“


Вече обърнахме внимание на необходимостта от лично пространство, а в днешно време няма нищо по-лично от мобилния телефон. Там са всичките ви снимки, календари, съобщения, търсения в интернет… и като цяло целият ви живот. Дори да не криете изневяра или нещо друго, самият факт, че някой ви пипа телефона е все едно да вземе личния ви дневник.
Той не трябва да го иска от вас, нито вие от него.

Снимка: istockphoto.com

„Знам, че не ти харесва, но не можеш ли да го направиш заради мен?“


Без значение дали ви кара да ядете нещо, което не обичате, да идете на място, от което ви е страх или да направите нещо в спалнята, което не ви е приятно - щом знае, че не ви харесва, няма право да пита.
Вашата фобия или погнуса може да изглежда ирационална, но за вас е факт, част е от същността ви и човекът, който твърди, че ви обича, трябва да разбира това и да не ви притиска.

 

„Защо продължаваш да си приятелка с нея, след като знаеш, че не я харесвам?“


Връзката е едно, а приятелството съвсем друго. Двете неща могат да съществуват паралелно, без да са в конфликт и ако партньорът ви настоява да спрете да се виждате с хората, които харесвате, това е проява на неуважения и навлизане в личното ви пространство.