Най-големият ужас за всеки родител е синдромът на внезапната детска смърт. Идеята, че може да оставиш едно здраво бебе вечерта и да го намериш мъртво на сутринта, не ни дава покой през първите 6 месеца от живота на бебето. Не е сигурно какво точно предизвиква смъртта на тези бебета, но има насоки за това, което родителите могат да правят, за да намалят риска значително.

„Смъртта на бебе е трагична, сърцераздирателна и, често пъти, предотвратима“, обясни доктор Рейчъл Муун от Американска академия по педиатрия. „Това, което съм научила е, че простото е най-добро – бебетата трябва винаги да спят в кошарка, по гръб и без никакви меки играчки и възглавници около тях.“

Снимка: istockphoto.com

Най-важното, за да предпазите бебето през първите 6 месеца е винаги да го слагате да спи по гръб. Спането по корем увеличава значително шанса от внезапна смърт. Важно е бебето да спи в свое легло, а не с родителите, защото съвместното спане повишава риска не само от внезапна бебешка смърт, но и от други травми.

Тази година Американска академия по педиатрия за пръв път от 2016 г. направи промяна в списъка със съвети, които родителите трябва да спазват, за да предпазят деветото от внезапна бебешка смърт. В новите насоки е добавено, че в леглото на бебето не трябва да има възглавници или меки играчки.

Снимка: istockphoto.com

Матракът на бебето трябва да е равен, без издутини и вдлъбнатини. През последните 30 години над 100 бебета са починали, защото главичките им са попаднали върху неравност на матрака, докато спят.

Когато е будно обаче, е задължително бебето да прекарва известно време по корем – между 15 и 30 минути под наблюдение. Това помага да се развият мускулите, които после ще му позволят да пълзи и да се изправя.

Снимка: istockphoto.com

Благодарение на съветите на специалистите, броят на бебетата, които умират внезапно, значително е намалял - от 30 000 случая през 1990 г. до 22 000 през 2010г.

Важно е майката да не консумира алкохол и да не пуши по време на бременността. Бебетата, родени от майки пушачки, имат затруднения да контролират сърдечния си ритъм, дишането и температурата, заради което по-често стават жертва на синдрома на внезапната детска смърт.