Упражненията на Кегел са измислени от доктор Арнолд Кегел през 1946 година. Наречени са още тазови упражнения и имат за цел да заздравят функцията на мускулите, които се намират в близост и около матката, червата, пикочния мехур и вагината.

Полезни за бременни жени
Жени, които по време на бременността са практикували упражненията на Кегел, по време на самото раждане осъзнават, че това им е помогнало процесът да премине по-леко и лесно. Заздравяването на тазовите мускули спомага за осъществяване на контрол по време на самото раждане. Особено полезно в този период за всяка жена е овладяването на два от най-често срещаните проблеми, когато очаквате бебе – контролът върху пикочния мехур и хемороидите.

Упражненията и активностите на тазовите мускули не свършват след като на бял свят се появи бебето. Практикуването им и след този период гарантира и по-бързото им заздравяване и възстановяване.

И все пак все още не сте научили кое е най-голямото предимство на този вид упражнения – можете да ги правите навсякъде – вкъщи, в парка, в градския транспорт, докато гледате телевизия или говорите с приятелка, и никой никога няма да разбере, че правите точно това в този момент.

Как да правите упражненията на Кегел

  • Преди да пристъпите към същинската част най-важно е да локализирате точните мускули, които трябва да бъдат натоварвани. За тази цел има два метода. Първият – да вкарате пръст във вагината си и да опитате да стягате и отпускате мускулите, които се намират около него. Сигурен знак, че сте на прав път е, ако пръстът ви усеща движенията. Вторият – да пробвате да прекъснете процеса на уриниране. Мускулите, които ви помагат да задържите оставащото количество урина, са точно тези, които трябва да стягате по време на упражненията.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

  • След като вече знаете кои са точните места, които трябва да натоварвате сте готови за упражнения – стегнете мускулите и задръжте така за около 5-6 секунди. Отпуснете за още 5 секунди и повторете. Серията трябва да съдържа между 10 и 15 повторения. Правете ги по 3 пъти на ден.
  • Преди да започнете с натоварванията на вагината е добре да посетите тоалетната, а по време на тях да дишате нормално и спокойно. Опитайте и да не мърдате краката, дупето или други мускули.

За какво още са полезни упражненията на Кегел:
-    Практикуването на тези упражнения ще предотврати изпускането в по-напреднала възраст
-    Повишават сексуалното удоволствие - тъй като мускулите са добре тренирани, оргазмът при жената е по-чувствен и продължителен
-    Подобряват сексуалното удоволствие и при мъжа – ерекцията става по-силна
-    Помага на мъже, които страдат от преждевременна еякулация да задържат тапата за по-дълго време
-    Първите по-видими резултати се наблюдават след 2-3 месец от началото на упражненията.