Линдзи Ърли е учителка в Уисконсин, САЩ, която с помощта на своите четвъртокласници и родителите им изгражда от дърво приросъобразна класна стая. Кабинетът сред природата ще осигурява не само добра социална дистанция, но и естествена вентилация на чист въздух, което намалява значително риска от заразяване с коронавирус.

Класната стая за 12 деца ще бъде с покрив от брезент и печка, защото зимата в Уисконсин (на север от Чикаго) е студена.

Учениците ще ползват сгъваеми столове за къмпинг, които лесно могат да бъдат изнесени на поляната по време на закуска или направо за урок, ако времето е хубаво.

Снимка: Lindsey Earle

Приятели на Линдзи Ърли са дарили дървения материал, а останалите разходи се поемат от родителите и училището. „Класната стая ще струва под 1000 долара“ – споделя ентусиазираната учителка пред „Инсайдър“.

Кабинетът ще е готов до 1 септември, когато започва новата учебна година.

Всъщност Линдзи Ърли не преподава в стандартно училище, а в Prairie Hill School, което е от т.нар. Валдорфски училища, насърчаващи творчеството и въображението на своите възпитаници.

Да се учи сред природата е един от приоритетите на системата Валдорф, разработена от австрийския философ Рудолф Щайнер през 1919 г.

Снимка: Lindsey Earle

Освен това властите в САЩ окуражиха всички учебни заведения да провеждат колкото се може повече занимания на открито.

За щастие, много училища, включително и Prairie Hill School в Уисконсин, разполагат с достатъчно пространство, за да изведат навън всички свои паралелки.

Според Линдзи Ърли в скованата от дъски класна стая ще се провеждат малко над половината от уроците, а останалата част ще е в сградата на училището.

Учителката се надява класните стаи сред природата да станат все по-масови и да се използват и след края на пандемията.

Снимка: Lindsey Earle