#Не използвайте думи!
Каквото и да се опитвате да му кажете, когато детето е разстроено и разгневено, едва ли ще осъзнае думите ви. В състояние на афект мозъкът трудно възприема каквито и да било обяснения и почти не реагира на тях. Затова, вместо да се хвърляте в словесни обяснения "защо не бива да се сърди", по-добре проявете разбиране. Дори и да не е възможно да удовлетворите желанието му на момента, покажете му, че сте разбрали болката и причината за негодуванието му, проявете разбиране и отношение.

#Прегърнете го
Прегръдката е панацея, тя е лек и успокоение. Прегърнете детето си, когато е ядосано. Чрез физическия контакт и близостта ви, то ще почувства опора и разбиране, от които в момент на емоционален дискомфорт има най-много нужда.

#Раздвижете се
Гневът е енергия, която трябва да бъде изразходвана. Когато детето ви е разстроено, измислете някаква игра, свързана с много движение – пуснете му музика и танцувайте, хванете обръч и го предизвикайте да направи десет завъртания, без той да падне, излезте на разходка с велосипеда. Физическото раздвижване освобождава емоциите и тушира агресията.

#Методът "3+10"
Това е лесен начин, оказващ бърз успокояващ ефект върху детето. Поставете ръката си върху корема и предложете на детето си да направи същото, след това направете три бавни и леки коремни вдишвания. В края на тази кратка дихателна сесия бройте до 10. Редовното практикуване на метода "3+10" ще помогне на детето да развие самоконтрол и самодисциплина над емоциите си.

#Позволете му да изразява емоциите си – не ги възпирайте с вик или забележка
Гневът е енергия, която има нужда от свой израз и освобождение. За тази цел дайте на детето нещо, което да смачка или скъса – например лист хартия или мека гумена топка. Под формата на игра го накарайте да тропа шумно с крака по пода. Не възпирайте детето от неговите чувства. Помогнете му да се успокои, като дадете свобода и израз на емоциите му