Ново проучване показва, че двойки, които пият заедно, са по-щастливи, отколкото тези, в които само единият от двамата пие алкохол. А времето вечер, през което с половинката сядате, за да изпиете чаша вино или бира, може би никак не е лоша идея, сочи изследване в “The Journals of Gerontology”.

Проучването анализира алкохолните навици у 2767 дългогодишни семейни двойки на 50+ възраст, предоставяли данни в продължение на четири години. Резултатите от тях установяват, че двойки, които пият заедно, имали "намаляващо отрицателно качество на семейния живот с течение на времето".

С други думи – двойки, които са изпили дори po едно питие на година заедно, са по-склонни да кажат, че партньорът им не ги разочарова, не им лази по нервите или ги критикува.

По всичко личи, че това може да се тълкува като семейно щастие и хармония, но е трудно да се докаже категорично. Водещият автор на изследването Кира С. Бърдит коментира така: “Двойки, които пият заедно, са по-малко раздразнителни, но не непременно щастливи".

Мъжете, които са идентифицирани като пиячи в изследването, консумирали средно по 6 питиета на седмица, а жените – по 3. В случаите, когато само жените пиели, а мъжете не – съпругите съобщавали за влошаване на качеството на семеен живот през годините.

"Ефектът от употребата на алкохол в една двойка зависи не само от това колко пиете, но и от консумацията на партньора ви" - обобщава Бърдит. – Това е един от феномените на двойките".