На 11 ноември отбелязваме празника на св. Мина Котуански. Негови икони са едни от най-подаряваните за млади семейства, нов дом, за човек, който тръгва на път.

Мина бил египетски войник под командването на Фирмилиан. Царете по това време издали укази, според които християните трябвало да участват в жертвоприншения и гладиаторски зрелища. Разочарован, Мина се оттеглил в планините и се отдал на пост и молитви.

Един ден Мина отишъл и започнал да изобличава нечестивите. Управителят на града много се ядосал и го затворил в тъмница. Непрестанно го увещали да изостави вярата си, но той не отстъпил. Накрая го обезглавили. Погребали ги в родния на Мина град Александрия а на мястото на изгарянето му построили църква. 

Св. Мина е известен и с многото чудеса, които се случват, когато човек му се помоли. Един търговец чул за чудесата на църквата в Александрия и решил да се поклони. Замръкнал в староприемница, но изкушен от даровете, които носел, търговецът го убил. През нощта му се явил св. Мина на кон, изобличил го, възкресил търговеца и го пратил по пътя му. Самият убиец паднал мъртъв от страх пред чудото.

Св. Мина се счита закрилник на пътниците, странниците и пътешествениците. На него се молят хора, които искат да отговорят на важен въпрос. Помага да се намерят загубени вещи и покровителства сираци и бездомници.

Светията е и закрилник на самотните жени, вдовици и неомъжени. Жените, които искат да заченат, се молят на Богородица и на св. Мина. Той закриля и младите семейства, новия им дом.

Днес имен ден празнуват Минка, Минчо, Виктор и Виктория.