Когато започват съвместния си живот заедно, Зак и Кори Салазар никога не са предполагали, че ще се наложи да споделят и борбата си с рака.

Двамата са диагностицирани с разлика от няколко месеца тази година. Те имат 3 дъщерички - Джунипър, на 4 години, Дилейни, на 3 години, и Луна, на 18 месеца, за които се грижат сами, докато вдъхновяват другите със своята упоритост, смелост и любов.38-годишната Кори първа получава лошата новина, като научава, че има "агресивен" вид рак на щитовидната жлеза, след като през март тя и съпругът ѝ забелязват "доста голям" израстък на врата.Тя претърпява две операции за отстраняване на образуванието и някои от лимфните възли.

Лошите новини отново застигат семейството от Калифорния, когато през юни Зак отива на офталмолог за нова рецепта, само за да му бъде зададен привидно безобиден въпрос, който завинаги ще промени живота му.

"Офталмологът попита имате ли главоболие?", спомня си 38-годишният Зак пред People, признавайки, че наистина страда от "ужасни" главоболия.

Спациалистът заявил, че зрителните нерви са подути и на двете очи, и му препоръчал незабавно да отиде на специалист по ретината, който от своя страна потвърдил думите на офталмолога.

"Наистина не знаех какво означава това, но той ме увери, че това не е добра новина", казва бащата и добавя, че е бил насочен да си направи спешен ядрено-магнитен резонанс.

След процедурата Зак научава, че има "голямо образувание" в десния фронтален лоб на мозъка си. Няколко дни по-късно, на 3 юли, той претърпява операция за отстраняване на 8-сантиметровия тумор.Бащата на три деца е диагностициран с мултиформен глиобластом, "бързоразвиващ се вид" тумор, известен като астроцитом от четвърта степен. Този вид тумор може да бъде третиран, но не и излекуван, като лекарите дават прогнози за живот на Зак от 12 до 18 месеца.

Зак успява да напусне болницата за кратко преди операцията, за да прекара време с трите си дъщери, половинката си, близки и роднини. Той е твърдо решен да „победи рака и да оцелее“ въпреки фаталната диагноза.Междувременно Кори продължава да прави кръвни изследвания "на всеки три до шест седмици", за да е сигурна, че ракът ѝ няма да се върне.

Ако това се случи, тя ще трябва да се подложи на терапия, която ще я отдалечи от децата ѝ.

"Наистина е трудно, защото не мога да бъда вкъщи", обяснява тя пред People. "Няма как да бъда далеч от момичетата".

Двойката е благодарна за събраните над 236 хиляди долара за лечението и на двамата.

Въпреки че прогнозата не е добра, тя им помага да оценят любовта и подкрепата, които са получили."Честно казано, имам съвсем нов поглед върху живота", споделя Зак. "В известен смисъл това е благословия. Имам чувството, че очите ми са отворени за първи път, че съм напълно буден и осъзнавам какво представлява животът."

В началото на август Зак трябва да започне шестседмична химиотерапия - междувременно той е решен да прекарва колкото се може повече време с близките си."Оттук нататък всяка допълнителна секунда, която мога да прекарам със семейството си - със съпругата ми, момичетата ми и хората, които обичам - е истински подарък", казва Зак. "Не възнамерявам да пропилея нито една секунда."