Пътуването с бебе или с малко дете почти винаги означава главоболие за майката. Коледните и Новогодишните празници са активен сезон за любителите на пътешествия, а това, че сте станали родители, не означава, че трябва да се откажете от празнуването извън страната.

Когато сте с мъник, най-удобният начин за придвижване на големи разстояния е самолетът. Но и при този тип пътуване има неудобства и критични ситуации, които могат да ви вгорчат живота. Ето няколко полезни съвета как да улесните престоя си във въздуха, когато бебето е с вас.

1. Много летища по света вече имат отделни гишета за багаж и пропусквателни пунктове за семейства или пътници с деца. Възползвайте се от тях, ако попаднете на такова – така ще имате повече време и няма да се стресирате допълнително от нетърпеливите хора на опашката зад вас. А и родителите са солидарни един с друг, така че вероятността някой да ви помогне при преминаването е доста по-голяма.

2. Имайте предвид, че ще ви се наложи да прекарате през рентгена на летището всички вещи на бебето – столчето за кола, което ще използвате за седалка на малкия в самолета, количката, дори чантата с памперси, шишета и играчки. Чак след това трябва да минете с детето на ръце през детектора за метал.

3. Оставете масивната основа на столчето за кола в къщи. Тя няма да ви е нужна - можете да използвате само меката част, върху която да закопчеете колана на седалката.

4. Внесете количката и столчето до изхода, без значение дали сте купили отделен билет за бебето. Преди да се качите в самолета, попитайте дали на борда няма свободни места – ако има такива, стюардесите могат да ви настанят до свободна седалка, която да използвате за детето безплатно.

5. Ако самолетът е пълен, можете да чекирате количката на изхода. Така ще избегнете таксата за допълнителен багаж и тя ще бъде на ваше разположение веднага след кацането. Трябва да направите следното: служителят на изхода към самолета ще ви даде етикетче, което се закача на количката, а когато се качите на борда, ще я оставите на стюардесите, които посрещат пътниците. Ако нямат достатъчно място, те ще я приберат в карго отделението на самолет, а при кацането ще ви я доставят на линията за проверка на документите, за да можете да се придвижите с бебето из летището и навън. Не забравяйте да извадите от количката всички вещи, които могат да се загубят, като играчки и поставки за шишета.

6. Попитайте служителите на авиолинията, с която летите, дали не предлагат услугата „по-ранно качване” за семейства с деца. Дори и да не предлагат тази екстра, поинтересувайте се дали не могат да ви осигурят настаняване преди останалите пътници. Все пак най-лошото, което можете да се случи, е да ви откажат любезно.

7. Дайте на бебето нещо, което може да смуче по време на отлитането и приземяването, за да облекчите налягането в ушичките му. Най-доброто средство за тази цел, разбира се, е биберонът.

8. В тоалетната на всеки самолет има маса за сменяне на памперси, която можете да използвате. Все пак, ако до вас има свободна седалка или някой, който да ви помогне, по-добре оправете бебето там, защото е истинско мъчение да се вмъкнете в тези миниатюрни тоалетни с всички нужни ви вещи.

9.Опаковайте в две торби тип „спейс бег” по един памперс и няколко мокри кърпички. Използвайте друга такава торбичка за кремчетата и пудрите. Така няма да ви се налага да мъкнете огромната бебешка чанта всеки път, когато трябва да сменяте пеленките. Ще можете да използвате вече празната торба, за да поставите в нея използвания памперс, което пък ще предотврати неприятната миризма (това важи особено, ако се преповивате на седалката, а не в тоалетната – останалите пътници едва ли ще останат особено доволни от разнасящия се аромат). Важно е и да си подсигурите повече памперси, отколкото мислите, че ще се нуждаете – за всеки случай.

10. Носете резервни дрехи не само за бебето, но и за вас. Както вече знаете, много инциденти с мъника се отразяват и на вашето облекло.

11. Въпреки строгите мерки за сигурност в последните години, никой няма да ви направи проблем за млякото на прах, а вода можете да си купите след като преминете проверките и паспортния контрол. Избягвайте да ползвате водата, която се предлага на борда на самолета.

12.Ако летите сами, помолете стюардесата да подържи бебето, когато трябва да използвате тоалетната.

13. Мерките за сигурност обикновено не засягат носенето на мляко, сок или храна, когато става въпрос за пътници с бебета. Ето и една хитринка за внасяне на вода през охранителите – просто я сипете в непрозрачна чашка с накрайник за пиене.

14. Извинете се предварително, ако мислите, че бебето ще е по-шумно в самолета. Ако го направите, никой след това не може да ви се сърди. Все пак вече сте се извинили.