Помните ли историята за малкото еленче „Бамби”? Тя се завръща отново на 18 юни под формата на пета книга от прекрасната нова поредица „Приказки на глас” на „Егмонт България”. Освен 48 страници с приключенията на любимите герои книгата съдържа и аудиодиск с приказката, прочетена от театралната актриса Майя Остоич. Чудесно, нали? Търсете „Бамби” по местата за продажба на вестници и списания като вестникарско приложение на цена от 7,99 лв. . А сега научете повече за приказката и филмовата адаптация на „Дисни”, която оживява на страниците на „Бамби”.

Приказката

Книгата „Бамби, живот в горите” е публикавана за първи път в Австрия през 1923 г. Авторът е Феликс Залтен. Романът проследява историята на еленчето Бамби, от раждането през детството и загубата на майка му, до срещата му с партньорката в живота и уроците, които научава от баща си, както и опасностите, с които се сблъсква заради хората ловци.

Феликс Залтен (чието истинско име е Зигмунд Залцман) е застрахователен чиновник, който започва да пише от скука. Вдъхновение за книгата си получава по време на ексурзия в Италия, където му допада изключително много италианската дума „бамбино”.

През 1928 г. английският превод на творбата се разпространява в Северна Америка и става изключително популярен. Оттогава романът е преведен и издаден на над 20 езика по света.

„Бамби” е много топло приет и от критиката. Приема се, че е от пръвите романи, посветени на проблемите на околната среда. През годините получава различни адаптации, сред които тази на „Дисни”.


Адаптацията на „Дисни”

Премиерата на анимационния филм е през август 1942 г. След „Дъмбо” той е вторият, чието действие се развива в настоящето. Любопитна подробност е, че диалогът в целия филм се състои от не повече от 1000 думи.

За да създаде сцените във филма, Уолт Дисни посещава Аржентина през 1941 г., където черпи вдъхновение от горите в провинция Неукен.

Аниматорите на „Дисни” прекарват една година в изучаване и рисуване на елени и сърни, за да изпипат максимално добре външния вид на Бамби, родителите му и неговите приятели.

Днес „Бамби” заема трето място в класацията на Американския филмов институт за 10 най-добри анимации на всички времена.

Два астероида са наречени на Бамби и зайчето Тропчо. Между другото образът на Тропчо е създаден изцяло от студиото на „Дисни” – той не е споменат в творбата на Залтен.