Според изследване на Европейското общество за човешка репродукция и ембриология броят на близнаците в света се е увеличил с около 30% от 80-те години насам. В света се раждат повече близнаци, отколкото когато и да било преди.

Ако през 80-те години на всеки 1000 раждания е имало 9 двойки близнаци, то през второто десетилетие на 21 век на 1000 раждания е имало по 12 двойки близнаци. Абсолютният брой на новородените близнаци също се е увеличил – с 42%. За сравнение броят на новородените като цяло се е увеличил само с 8%.

Снимка: Getty Images

Този ръст на близнаците се обяснява с това, че инвитро опложданията (IVF) стават все по-достъпни и много хора с репродуктивни проблеми избират това решение. При инвитро процедурите шансът за близнаци се увеличава, тъй като в майката се трансферира повече от един ембрион, за да се увеличи шансът да роди.

„Броят на близнаците в света е най-висок от средата на 20 век насам, а по всяка вероятност е и най-високият изобщо“, каза пред "Фигаро" Кристиан Монден, професор по социология в Оксфордския университет. „Това е важно, защото при раждането на близнаци по-често се случва майката или бебетата да починат и има повече усложнения по време и след бременността.“

Снимка: Getty Images

Друга възможна причина за нарастващия брой близнаци може и да е това, че жените имат деца на все по-късна възраст, а това увеличава шанса за близнаци.

Изследването е направено в периода 2010 – 2015 г. в 165 страни, като в 112 от тях е имало резултати от подобно изследване през 80-те, което е позволило да се направи сравнението. И в двата периода най-много близнаци е имало в Африка, но Европа и Северна Америка бързо стопяват разликата.