Преди повече от 3 лета, когато бях доооста по-малък,

едва на половин годинка, съвсем спонтанно изразих възхитата и топлото си отношение към невероятния ангелски плод – динята. И по-точно, към сока й – ароматен, галещ небцето и благо, благо...

Позволете ми със следващите няколко скромни думи,

да отдам дължимото и на друг божествен дар – златният слънчев... ПЪПЕШ! Лято е все пак, нали? И, както обичам да казвам, лято без слънце не може, лято без пъпеш НЕ БИВА! Уханието му е толкова обсебващо, толкова завладяващо, сякаш долита от самите райски градини, по-точно – от бостаните на Слънцето.

Никога няма да забравя онова лято, когато едва попрехвърлил година, за първи път опитах пъпеш!

От онзи... раннозреещия, наричан "медена роса". Ммм, изглеждах точно като очарователната малка дама от снимката.

Снимки: Thinkstock/Guliver Photos

Не спрях да се тъпча, докато мама и тате не се уплашиха. За вкуса на този природен шедьовър може още много да се разказва, и то само със суперлативи, но... място (и дъх) няма да ми остане.

Поинтересувах се и научих,

че пъпешът е един от най-старите плодове, култивирани от човека. Произходът му води началото си от преди 4 хил. години от плодороднте земи на Двуречието между пълноводните Тигър и Ефрат и древна Месопотамия.

Разбрах и много за лечебните свойства на пъпешчето,

особено за нас, мъниците, и никак не се изненадах! Не може такава вкусотия да не действа и като превъзходно лекарство! Освен пълния спектър захари (захароза, фруктоза и глюкоза), витамини и минерали, богатството на фолиева киселина и желязо превръща слънчевата "ръгби-топка" в отлично средство за противодействие срещу анемията. Присъствието на естествени ензими улеснява храносмилането и прави апетита ти наистина динозавърски! Редно е да спомена и за каротина, който в този вълшебен плод е в изобилие. Както знаем, каротинът е пръв приятел и най-добър лечител на черното дробче. Ето каква е причината педиатрите да препоръчват това сияещо и сладко чудо в големи количества по време и след лечение с антибиотици.

Може още много да хваля пъпешчето

за лековитите му свойства, но преди всичко то е една чудесна и пълноценна храна. Някои по-изтънчени люде си го похапват силно изстуден, гарниран със сметана или мед. Мен ако питате обаче, най-добър е натурален, нарязан на малки тънки парченца и лакомо излапан с... пръстчета.

Е, хайде засега толкова от мен. Че голям Пъпеш ме чака. Първият за това лято.

Снимка: Антония Михайлова

Пъпешови целувки,
Ваш Мишо