Сред нас със сигурност има мами,

които са силно обезпокоени от факта, че вече пораснали, мъничетата им продължават да използват биберон. Няма да се спирам подробно по въпроса за вредата от пристрастяването към него. Ще спомена само, че честата му, продължаваща и в по-късна възраст – до 2-3 годинки дори, употреба, крие сериозна опасност от деформация на горната челюст.

Неблагоприятно е отражението на биберона и върху психическото развитие на детето

Охотата, с която другите деца, проговарят и общуват, при пристрастените обикновено закъснява и е причина за тревога у родителите.

Неминуемо настъпва моментът, когато раздялата с любимата биба е наложителна

Най-късно около и след прохождането е времето, когато е най-удобно, и всъщност с оглед възрастта на детето, да се заемем с нея.

Отказването от вредния навик е нелека задача. Ето защо, базирайки се на собствения си опит и взети назаем от опита на поколенията майки тактики, искам да ви предложа няколко

безболезнени хитринки и начини да си помогнете:

•    На първо място, и преди всичко останало, е необходимо чрез повече нежност и приятни въздействия, гальовен говор, интересни занимания с играчките, пеене на песнички за приспиване, да постигнете разсейване и отвличане на вниманието от биберона.

•    След заспиването махнете бавно и много внимателно залъгалката, а на сутринта "забравете" за нея. Отклонявайте при всеки удобен случай вниманието на малчугана от нея, като я заменяте с позната играчка или любима дъвкалка.

•    Ако мъникът все пак я е докопал, го подканяйте с игрив и весел тон да изплюе бибата и при успех го аплодирайте.

•    Често си играйте на "скрий – открий". В процеса на играта скривайте биберонката от полезрението на малкия за по-дълго време, и междувременно, ако не е се е разсърдил сериозно, отвлечете вниманието му с друго занимание. В противен случай, ако не успеете, дайте му я и след кратко опитайте пак. Важно е всичко да става под формата на игра и с много смях.

•    В никакъв случай лишаването от неразделната залъгалка не бива да става грубо и стресиращо.

Бъдете сигурни, детето рано или късно само ще се откаже от заветния биберон. Ние, като родители, обаче, сме длъжни поне да ускорим този процес и да участваме активно в трудната, но не невъзможна мисия.