Част от дейностите от Лятната ваканционна програма за деца и ученици на Министерството на образованието включват творчески работилници, музика и танци, маратони, плуване, езда, туризъм, игри сред природата, летни читални, занимания по математика. Те са безплатни. 

Инициативите са на училища (ОУ и СУ), както и на центрове за подкрепа за личностно развитие и за приобщаващо образование, читалища и др. 

Заниманията са за деца от 6 до 13 години. Изключение прави район "Кремиковци", където активностите - в случая футбол, са за деца на възраст 15-17 г. 

Безплатните занимални в София работят от понеделник до петък в общия случай. Някои от тях са с график от вторник до четвъртък.

Часовите пояси са разнообразни: 
8-17 ч.
9-13 ч.
8-12 ч.

Целия списък и всички градове, в които са безплатните занимални, може да видите ТУК

Какво се случва обаче, ако в района по местоживеене няма безплатна занималня, училището, което посещава детето, не предлага такава, или пък часовата заетост не съвпада с ритъма на семейството с дете/деца? 
Избираме предложенията на случаен принцип.

Как да спестите пари, когато детето ви е на частна занималня?

Възползвайте се от ранно записване или запишете втори член от семейството/приятел. Участията  други активности на центровете също осигуряват процент намаление от таксата. Най-висока е дневната такса. Най-изгодни са месечните. 

Снимка: Thinkstock

КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВАТ ЧАСТНИТЕ ЗАНИМАЛНИ ПРЕЗ ЛЯТОТО?

ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ В СОФИЯ

Лятна академия

ЦЕНА
Лятна академия за деца и ученици в София за месец предлага целодневна ангажираност с включено изхранване срещу 750 лв. Ако детето ви ходи само в отделни дни, таксата е 35 лв. Месечната такса включва занимания 9 до 18 часа.

ХРАНА
Храната не е включена в цената. При желание от страна на родителите се осигурява топъл обяд за децата от кетеринг. 
 
ЗАНИМАНИЯ
По време на Лятната академия се провеждат творчески ателиета по живопис, графика, керамика, мозайка, икона, кукли, калиграфия, комикс, дизайн, компютърна графика за големите ученици и др. Предвидени са и дейности в паркови и градски пространства, галерии и музеи. С децата, които са в две възрастови групи (от 6 до 10 и от 11 до 18 години) работят студентите от различни специалности на НХА.

ЦЗ "Елит" 

ЦЕНА
Месечната такса е 400 лв. А еднодневната - 45 лв. Предлагат се различни отстъпки при ранно записване, втори доведен човек и втори член от семейството.  

ХРАНА
В таксата не е включена храна, транспортни разходи и входни такси при организирани разходки. Храната е от близък ресторнт, като обедното меню е на стойност около 9 лв

ЗАНИМАНИЯ
Спортни игри на открито, арт работилници, търсене на съкровища, научни класове и др. В групите децата четат книги от задължителната литература през лятото. Английски език се учи чрез песни и игри. Организират се и допълнителни екскуирзии или посещения на музеи и спектакли. 

Някои частни занимални дори предложиха оферти на промоция в сайтове за групово пазаруване. Така ваучер за един месец посещения на целодневна лятна занималня за дете от 6 до 11 г. можеше да бъде закупен за 290 лв. 

ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ ВЪВ ВАРНА

Clever kids в Stella Academy 

ЦЕНИ

360 лв. трябва да си отделят майките във Варна, които искат да заведат децата си в тази занималня. Еднодневната такса е 30 лв. Могат да се използват процентни намаления в зависимост от комбинациите.

ХРАНА
Храната не е включена в таксата, но се заплаща отделно - 6 лева на ден. Изборът е седмица за седмица от кетъринг фирма.

ДЕЙНОСТИ
Правят се упражнения върху учебния материал, посещения на музеи, спортни дейности, разходки в Морската градина, творчески проекти. Бързо четене и куросве по ментална аритметика също са включени в цената. 

Вижте защо писателят Захари Карабашлиев не иска да има нито едно дете, което не е срещало писател във видеото. 

ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ В ПЛОВДИВ

ОЦ "Авигея" 

ЦЕНИ
За седмично посещение цената е 150 лв. Дневната такса е 30 лв. 

ХРАНА
Храната се заплаща отделно, като е осигурен обяд от близък ресторант.

ДЕЙНОСТИ
За деца от предучилищна възраст до 3-ти клас. Заетостта е от 8 до 18 часа. Тук залагат на запознаване с богатството на българския фолклор, арт занимания с различни техники, разходки и игри в парка, както и занимания по интереси. Понякога се организират и екскурзии.