Наближава първият учебен звънец, а тръгването в първи клас е особено важно за нагласата на детето към училището като цяло. За да направите по-плавна промяната в детския живот може да си осигурите отпуска за първите седмици от учебната година или да преминете на половин работен ден. По този начин ще разполагате с необходимото време да бъдете отдадени на детето, докато се приучи към новия режим - отиване и връщане от училище, топъл обяд, почивка и подготовка за следващия учебен ден. Ще може да изберете подходящите допълнителни занимания, съответстващи на интересите на вашия първокласник.

Ще имате нужното търпение да разговаряте с него, да може да споделя съвършено новите си впечатления от училище. Ще можете да помогнете на детето само да изгради навици за подреждане на ученическата раница. Добре е да проявите интерес към учебния материал и да се включите при подготовката на домашните занимания – слушайте как детето чете на глас, гледайте го как се учи да пише, искайте да ви преразкаже текста със свои думи.

Когато проявявате интерес към неговите знания и умения, ще дадете импулс на детето да учи с по-голямо желание. Не му се карайте. Бъдете щедри на похвали. Съзнавайте, че едва ли някой друг ще го поощри, както бихте могли вие – неговите родители. Изграждайте увереността му, че е способно да се справя с поставените задачи. Насърчавайте детето да се сприятелява и да опознава съучениците си.

Едва ли се съмнявате в детското "подражателство", затова бъдете внимателни с поведението, речника и отношението си към училището и учителите.

Не позволявайте да почива единствено пред компютъра или телевизора. По-добре е да излезе да играе навън, да кара колело или да се разходите заедно.

Тръгването на училище е сериозен адаптационен период към новия режим с повече изисквания към всеки ученик. Вдъхнете любов на детето към ученето. Позволете му да споделя придобитите си знания и го поощрявайте, че това е начинът то да се изгражда като умно и интелигенно дете.