Започна Национална кампания за превенция на трафика на бременни жени с цел продажба на новородените им деца. Акцентът ѝ е поставен върху уязвимите общности. Част от кампанията е специално подготвено анимирано видео с главни герои Ангел и Янка. То е изготвено по истински случай.

Двамата са принудени да продадат новороденото си дете в Гърция. Така успяват да си върнат дълга към богаташ, който участва в  трафика на деца и да имат средства за ежедневните ни нужди.

Тази форма на трафик е специфична за страната ни. Продажбата на бебета от бедни и социално изолирани общности в България е все по-често използван криминален начин за справяне с финансовите затруднения.

С посредничеството на добре организирани престъпни групи и манипулатори, млади момичета и жени, основно живеещи в условия на крайна бедност и неграмотност, раждат и продават новородените си деца в чужбина. Най-често държава дестинация на този вид трафик от България е Гърция.

Снимка: Снимки: МКБТХ – гр. Бургас

Броят на потърпевшите, свидетелствали в съда всяка година, е между 60 и 100 души. Поради зависимости и страх много от пострадалите жени отказват да сътрудничат на разследващите органи или се отказват да участват като свидетели в процеса на наказателното производство.