Хармони-Роуз e на 10 месеца, когато прави първите си стъпки, но само няколко дни след това вместо напред, всичко тръгва назад за нея и семейството й. Кошмарът за майка й Фрея и баща й Рос започва с първите прокашляния, които чуват през бебефона една вечер. Нейната история те разказват за организацията Мeningit is now, чиято мисия е да информират и подкрепят случаи на засегнати от менингит в Обединеното кралство.

БЕЗ КРАКА, РЪЦЕ И НОСЛЕ

Силно притеснени, родителите водят Хармони в Кралската обединена болница за преглед. И макар да е под лекарско наблюдения на следващия ден нещата при нея се влошават - устните й стават сиво-сини и започват припадъци. На третия ден се появява обрив, който започва от нослето на Хармони и се разпростира по ръцете и гърдите й. Налага се малкото момиченце бързо да бъде преместено в специализирана болница в Бристол.  

Когато линейката пристига там, краката и ръцете на Хармони вече са станали черни.

Лекарите в болницата споделят, че това е един от най-лошите обриви, които са виждали. Не дават и големи  шансове Хармони да оцелее. Но малкото момиченце сякаш е впрегнало всичките си сили и се съпротивлява на болестта.  

 

Хармони е диагностицирана с менингит, а бактериите са причинили и септицемия - отравяне на кръвта. 

"За съжаление септицемията увреди краката и ръцете й толкова много, че лекарите бяха принудени да ги ампутират, заедно с върха на носа й. И това малко преди първия й рожден ден" - разказва майка й. 

Впоследствие малката Хармони претърпява повече от 10 операции.  

МАЛКО ЧУДО

От организаця обясняват, че менингитът може да засегне всеки човек, независимо от възрастта. За съжаление понякога той може да е причина и за фатален край. 

"Ние бяхме късметлии. Хармони може и да е загубила ръцете и краката си, но все още се наслаждава на живота си", казват родителите й. 

През 2015 г. малката Хармони-Роуз получава изкуствена ръка, с която може да хваща различни предмети. С нея започва да се учи да прави по едно ново нещо всеки ден. 

По-късно крачетата й също са протезирани, за да може да се улесни придвижването й. 

В момента, въпреки ампутираните крайници, момиченцето се занимава усилено с няколко вида спорт и други активни дейност и - йога, балет, езда и др. 

Родителите й непрестанно я подкрепят в новите начинания. Тя може да държи четката, така че да рисува с водни бои, както и да оцветява различни фигурки. 

 Научила се е да плува и да се гмурка. 

 

Малкото чудо се радва на всички любими на децата дейности, като люлеене на люлка в парка, тичане, катерене и други. Просто при нея се случват по малко по-различен начин. Трудностите обаче не я отказват.  

 

За да тренира като пrофесионалист, малкото момиченце има много красиви трика. Някои от тях са подарък от различни фирми и дарители, удививени от силата и вярата й.   

 

Усилията и любовта й към спорта дават резултати. Тя не само е с добър мускулен тонус и мобилност, но печели и редица състезания.  

 

"Хората винаги ще ти казват, че не можеш. Тогава се усмихни и им отговори - "Само гледайте!" - окуражава я майка й.