От 1 до 7 август тази година се провежда Световната седмица на кърменето, която се отбелязва в повече от 120 страни. Тази година инициативата е под мотото „Кърмене и работа? Възможно е!“. Целта на кампанията е да се стимулират младите майки по отношение на съвместяването на кърмене и работа.

В България отношението към работещите майки е различно, в зависимост от това дали говорим за местна фирма, или за международна такава. Работиш в малко локално производство, искаш да излизаш от работа, за да си кърмиш детето – стой си вкъщи тогава и не ни занимавай с извратените си представи за най-естественото хранене и най-доброто за твоето дете! Бъди майка, но не навирай твоето майчинство и всичко, свързано с него, в очите ни! Особено ако са очите на работодателя, който в края на месеца със същите тези очи трябва да подпише каква заплата ще ти даде. Проблемът е, че като цяло в България сме толерантни към майките и майчинството, но ако тези казуси си останат само написани и са някъде далече, много хора биха се чувствали повече от доволни и щастливи.

Случвало ли ви се е например да попаднете на интервю за работа и да ви зададат въпрос семейна ли сте и имате ли деца? Тези въпроси са абсолютно недопустими в повечето европейски и западни страни. Говорят за липса на професионализъм и навлизане в личното пространство на интервюирания, което може да се тълкува като вид дискриминация. И вместо да те наемат с презумпцията, че щом си майка, значи поемаш своята отговорност за това как да се грижиш за децата си, тук още в началото те отрязват, повлияни от задната мисъл – аха, тя ще отсъства, заради тези деца! На твое място обаче могат да наемат някоя секси мацка, която използва циците си не за кърмене, а за привличане на вниманието.

Часове за кърмене? Намалено работно време за кърмене?

Все неща, които съществуват в кодекса на труда срещу термина „права на кърмещите майки, които са се върнали на работа”. Реакциите, с които се сблъскват обаче същите тези майки, от HR и други представителни лица на работодателя варират от "Докога ще продължи това?" до „Е, колко пък да му е важно на детето да бъде кърмено?
Ако видите кърмеща жена, независимо дали облечена с бяла риза и делова пола, или в семпла лятна рокличка, просто й се усмихнете насърчително.

Разкажете ни вашата история, свързана с кърменето? Знаете ли правата си? Възползвали ли сте се от даденото от закона?