Когато човек осъзнае, че бракът му се разпада, се вкопчва в мисълта, че все има някакъв начин да го спаси. Понякога обаче е по-здравословно просто да се откаже и трябва да приеме това в точния момент.

Всяка връзка е различна и все пак има някои универсални знаци, които могат да ви подскажат, че е време за отсъпление. Ето някой от тях:

1. Вече не сте двойка

Партньорите, чиито бракове се разпадат, рязко се отдалечават един от друг. Ако вече не прекарвате никакво време заедно, ако един от двама ви стои в офиса или сърфира в мрежата по-дълго от необходимото, или пък се забавлява само с приятелите си, то със сигурност трябва да се замислите за подаване на молба за развод.

2. Един от вас отказва да се бори за оцеляването на брака

Всяко семейство минава през редица трудности, които влияят на взаимоотношенията между партньорите - изневяра, загуба на близък човек, липса на сексуален живот. В такива моменти е важно изпадналият в затруднение да се обърне за помощ към половинката си. Ако не срещне разбиране, то това е сигурен знак, че бракът е в опасност. В случай че ситуацията не се промени в продължение на година - време е за развод.

3. Липса на уважение

Взаимното уважение безспорно е една от най-важните предпоставки за успешен брак. Когато някой от партньорите започне да се чувства пренебрегнат или отхвърлен, а другият отказва да говори за това, бракът определено отива към своя край.

4. Не действате като екип

Да се държите и да действате като екип е сред най-важните неща за съхраняването на брака ви. Трябва да си помагате във всичко - отглеждането на децата, домакинската работа, кариерата и достигането на личните цели. Ако и двамата обаче сте започнали да се двжите в отделни орбити, то тогава бъдещето на съюза ви е застрашено.

5. Невярната половинка поддържа приятелски отношения с любовника/любовницата си

Изневярата е сериозно изпитание за брака. Приключването на разкрита любовна афера обаче не е достатъчно. Недопустимо е този, който е изневерил, да държи на "приятелската" си връзка с бившия си любовник.

6. Няма компромиси по отношени на желанията и нуждите на партньора

От огромно значение за добрите отношения с партньора е съобразяването с неговите нужди. Бракът е като един непрестанен танц, който предполага непрекъсната комуникация. Ако половинката ви обаче престане да се вслушва в думите ви, когато споделяте желанията и мечтите си, или пък отказва да разкрие своите, то занчи връзката ви е изчерпана.

7. Един от партньорите изневерява системно

Някои мъже (зашото те са онези, които по-често изневеряват) просто не са готови за брак. Те не искат да стават моногамни, дори в един момент да изглеждат готови за сериозно обвързване. Онова, което е по-страшно в случая, е че по някое време започват да винят половинката си за собствената си неспособност да бъдат верни. Обикновено повтарят, че партньорът е прекалено ревнив или обсебващ. Ако изневярата се окаже еднократен акт, след който двойката реши да опита да оцелее, следват извинения и обещания за промяна в характерите. Подобен резултат обаче няма как да се постигне при "серийния лъжец". Така остава само един изход - разводът.

8. Единият от партньорите не иска дете

Дори да постигате съгласие по отношение на разпределението на семейния бюджет, дестинациите за почивка и други подобни, това започва да изглежда незначително на фона на проблемите, които се появяват, ако един от двамата партньори не иска да има дете, а другият мисли само за бебе. Това определено е обстоятелство, което може да убие брака.