За предимствата и ненадминатите качества на кърмата съм споделяла неведнъж. Кърменето е благодат и
колкото по-дълго е кърмено едно бебе, толкова по-добре хранено и защитено ще бъде то
Моето бебе все още е кърмаче, и въпреки тове се видях в чудо, като констатирах колко много малкият лакомник харесва вкуса на киселото мляко. Поинтересувах се каква е минималната възраст, когато можем спокойно да задоволим подобен каприз. Покрай другото научих и множество интересни неща за киселото мляко като храна и лекарство.
Подобно на майчината кърма,
и киселото мляко е също така прекрасна храна и изключително лекарство за крехкия бебешки организъм.
На първо място наличието на уникалните бактерии -
Бактериус булгарикус и Стрептококус термофилус е мощно средство срещу проникването и присъствието на болестотворни бактерии, а ензимите, които отделят, действат противовъзпалително и укрепващо върху лигавицата на малкото стомахче.
Другото, но не по-малко важно качество на кравето кисело мляко
е лесното разграждане и усвояване на съдържащите си в него белтъчини, калций и желязо - така важни за изграждането на тъканите и цялостния растеж.
Същото не може да се каже за прясното мляко,
тъй като само по себе си то е известен алерген, а е и значително по-трудна за асимилиране храна. Ето защо то не бива да се включва в бебешкото меню поне до навършването на две годинки.
Докато киселото мляко, благодарение на всичко, което изброих по-горе за него, е чудесна и пълноценна храна, с която спокойно можем да храним детето си още след осмия месец.
Снимка:Thinkstock/Guliver Photos