Сухото удавяне е страшна и много реална опасност, с която всеки родител трябва да е наясно. Едно дете може да изглежда в чудесно състояние, след като излезе от морето или басейна и в рамките на 1 до 48 часа да започне да показва проблеми с дишането.

Що е то сухо удавяне?

Сухото удавяне се случва извън морето или басейна, в резултат на попаднала в дихателните пътища и навлязла в долната част на белите дробове вода. Ако малко количество вода навлезе през носа и/или устата, това може да причини спазъм в дихателните пътища, което впоследствие да доведе до затруднено дишане и дори задушаване.

Признаци и симптоми на сухото удавяне

Понякога признаците и симптомите на сухото удавяне всъщност не са толкова поразително очевидни. Може да не сте свидетели на това, че детето ви е вдишало през носоглътката вода. Ето защо, след всяко излизане на детето ви от водата, трябва да наблюдавате внимателно детето си и да следите за следните евентуални симптоми: болки в гърдите, затруднено дишане, кашляне, промяна в поведението на детето, повръщане, сънливост, сини устни или бледа кожа.

Незабавна реакция

В случай, че забележи някой от гореизброените симптоми, родителят трябва да реагира незабавно и веднага да се свърже с лекар.

Какво трябва да направи един родител, за да предотврати сухото удавяне

На първо място, родителят трябва да държи детето си под постоянен надзoр, докато то е във водата.

Вземете необходимите предпазни мерки, когато сте на басейн, езеро, море и т.н. Учете децата си на основна безопасност по време на плуване, запишете ги на уроци по плуване още от ранна възраст. 4 години е подходяща възраст за начално обучение.

Не позволявайте на детето си да влиза надълбоко, избягвайте теченията и големите вълни в морето.