Децата във вакавнция по цял ден са свободни и имат желание да играят. Когато повечето съученици и съседски деца са на почивка или "при баба", добре е да организирате нещо на своето дете, за да не скучае, погълнато единствено от таблета или телевизора. Постоянно се говори за затлъстяване в детска възраст, хипертония в училищна възраст, чести респираторни инфекции сред децата. Истината е следната: половината български деца не спортуват.

Затова, мили родители, отделете средства и време, и използвайте този благоприятен сезон. Дайте възможност на децата сами да изберат спорт, който им харесва и ги запишете на тренировки. Разбира се, че ще остане време да си прочетат задължителните книги и да си починат, и да се наспят толкова, колкото им се иска.

Плуването е нещо, което всеки човек би било добре да умее да прави. Стиловото плуване ще подобри и самочувствието на малкия човек. Плюсовете за здравето от този спорт са многобройни – подобрява дишането, укрепва имунната система, защото действа като закалителни процедури, оформя красива мускулатура и може да се провежда целогодишно. Още повече, ако и на вас ви предстои ваканция на море, детето ще отиде подготвено и с необходимия тен на кожата. Да се овладее нов спорт е еднакво полезно както за момчетата, така и за момичетата. 

Почти във всяко читалище има курсове по танци – народни, лантино, модерни и т.н. Натоварването в залата за танци с нищо не отстъпват от тренировките по различни спортове. Просто заведете детето да погледа как протича един час по танци и обсъдете с кои би искало да се занимава. Ще се удивите с колко много впечатления и положителни емоции ще се зареди вашето дете от няколко посещения в курса. Едно е сигурно, че неговото самочувствие ще се повиши от новите възможности и опитност, което то започне да придобива.

Именно вечерите през ваканцията трябва да отделите на своите деца за каране на колела, излизане заедно за разходка на домашния любимец, игра на федербал или с топка. Сега е сезонът, докато са в голяма ваканция да заделите от времето си за тях. През почивните дни направете пикник, като не забравяте да вземете фрисби, федербал или топка. Друга възможност е поход с раници в планината. Има достатъчно удобни еднодневни маршрути. От вас се иска да вземете решение и да го направите. Всяка споделена положителна емоция скъсява дистанцията в общуването ви с децата.