Учениците в публичните училища в Саудитска Арабия ще бъдат обучавани дистанционно. Това ще важи за първите седем седмици на новия учебен срок. Той започва от 31 август. Това е решение, взето от саудитското Министерство на образованието, предава Ройтерс. Малко по-гъвкави в обучението ще бъдат училищата за по-големите, а именно университетите и техникумите. Там уроците ще бъдат преподавани онлайн, но когато специалността изисква някаква практика, ще има присъствие на студентите.

Друга страна, която се позиционира на предни позиции по отношение на финанси и икономика - Обединените арабски емирства, ще даде право на избор на родителите. Те сами ще могат да преценяват дали децата им да учат дистанционно, или да присъстват лично в училище. В страната учебната година започва на 30 август.

Стартът на новата учебна година в България се планира да е в реална училищна среда, а всяко училище трябва да има екшън план за превключване на дистанционно обучение заради COVID пандемията. До 25 август на образователните институции ще бъдат предложени два протокола – един за организацията на учебната дейност (с препоръчителен характер, където ще има широк, отворен списък, от възможности за прилагане от училищата при кризисна ситуация) и един за медицинската страна на проблема (със задължителни мерки за спазване от всяко училище).