Храненето на малкото дете често пъти е проблем и създава трудности на голяма част от младите родители.

Съществуват обаче няколко основни правила,

които ако спазваме, ще ни облекчат и ще ни помогнат да превърнем храненето от досадно задължение в очакван, желан и приятен за мъничето ни ритуал.

  • Преди всичко важно е цялото внимание на бебето ни да се ангажира само и единствено с нещата, свързани с яденето. Забравяме за телевизия, играчки или общуване и закачки с някой друг от семейството. Според лекарите педиатри трябва да бъдат избягвани причините, които да разсейват детето или да дразнят любопитството му.

Това е необходимо, тъй като центровете с мозъка, свързани с храносмилането по време на хранене не бива да бъдат затормозявани, а да бъдат оставени да действат в съответствие с функциите и предназначението им.

Много майки опитват да използват като помощно средство за хранене на палавниците си мощните звуци и цветни картинки от телевизионния екран. Лично аз нямам успех в това начинание, макар и да съм го опитвала. Затова не го препоръчвам.

По отношение на използване на музиката съм на друго мнение

Тихата музика по време на храненето в никакъв случай не разсейва мъника. Поне нашия Мишо. Напротив, действа му благотворно, успокояващо, а и напоследък определено ни помага да се храним цивилизовано.

Има още нещо, към което е хубаво да се придържаме

  • Най-нормалното и естествено положение, което осигурява най-лесно и удобно приемане на храната е седналото. Не бива да допускаме в името на задължителното и навременно нахранване да пренебрегваме това правило и да гоним палавника с лъжичката из цялата стая, апартамента, та дори и по двора. Така само ще навредим и трудно ще създадем нормални и полезни хранителни навици.

И още нещо

  • За да се избегне своеволно и безразборно хранене, от най-крехка възраст трябва постепенно да привикнем храненето да е в часовете, посветени на него и всичко свързано с него – измиване на ръчичиките преди и след храна, поставяне в специалното столче за хранене, обличане на предпазните лигавничета и т.н.

Това не значи, разбира се, че трябва да насилваме детето си, ако то няма апетит непременно да се храни в определния час и минута.

Не на последно място е да спазваме златните правила –

  • В никакъв случай да не прекаляваме с количеството и винаги да се съобразяваме с апетита и настронието на бебето ни.