Сутрин стрелките на часовника се въртят толкова бързо, че изобщо не ви е до закуска. Вечер пък сте така уморени, че най-малкото нещо, което ви се ще да правите точно след работа, е обиколка в супермаркета. Предпочитате в обедната почивка да платите сметките, а в офиса напрежението е толково голямо, че едва намирате време за една бърза пица и следобедно кафе. Живеем на автопилот, времето все не ни стига, безпокойство, нерви, стрес и напрежение. За да спечелим време, предпочитаме да хапнем нещо набързо, без значение колко нездравословно може да е то, и не се замисляме за последиците от всичко това. Днес пуканки, чипс, утре солети, бисквити и балансът в тялото ни вече е безжалостно нарушен.

За тези от нас, които непрекъснато бързат и водят динамичен живот, но искате да спрете с нездравословния начин на хранене, следвайте съветите на диетолозите:

#Научете се сутрин да ставате по-рано от обикновено
Така ще имате време да си сварите яйце, да си намажете филия пълнозърнест хляб с крема сирене или извара, да хапнете пресен плод или млечен продукт. Ако предпочитате сандвич, комбинирайте го със сурови зеленчуци, например чушки, домати или краставици, със зелена салата, със сирене, пилешко или риба.

#Ако не закусване
Ако сте от дамите, които не обичат да закусват рано сутрин, този съвет е за вас. Хапнете нещо към 10 часа, за да не прегладнеете ужасно много към 11 часа. Тогава преягдането на обяд е гарантирано. Пресен плод или филийка ръжен хляб със сирене е добро решение. За утоляване на глада ще ви помогне и чаша прясно мляко.

#Не пренебрегвайте и следобедната закуска
Знаете ли, че жените, които закусват следобед, са по-слаби и стройни от тези, които не го правят? Те не познават рязкото прегладняване, което води до приема на по-мащабни количества храна и лакомства.

#Бързате, но трябва да напазарувате
Ориентирайте се към храни, лесни за консумиране навсякъде – кисело мляко, пълнозърнест хляб, топено сирене, готови салати или мляко за пиене. Избягвайте шоколадите, бисквитите, бонбоните.

#В офиса
Помислете за полезните зеленчуци: моркови, зеле, чушки, краставици, домати. Можете да си ги носите в пластмасова кутия. Те предлагат чудотворен коктейл от витамини. Ако ви се яде салата за закуска, добавете в нея и парченца шунка, пиле, сирене. Така ще се заситите за по-дълго. Оросете я с лимон. Избягвайте майонезата. Яжте много плодове. Носете си в офиса мандарини, ябълки, сушени плодове.

#Вкъщи
Яжте супи, задушени зеленчуци, месо или риба. Избягвайте мазните ястия, както и сосовете. Винаги проверявайте на етикета какво е съдържанието на мазнини. Ако един продукт съдържа над 10% мазнини, върнете го обратно на рафта. Яжте с мярка и тестени продукти като спагети, макарони, лазаня. Спокойно може да си позволявате филийка черен хляб на хранене. Винаги дръжте в хладилника си замразени зеленчуци. Сварете ги с малко ориз. Добавете кофичка кисело мляко за десерт и ще си осигурите чудесна вечеря – бърза и здравословна.