Миналата седмица детето стана на две години и, както много хора правят, отпразнувахме рождения ден два пъти. На самия ден, заедно с неговите наборчета от кварталната градинка, а след това и през уикенда – с роднините и братовчедите на детето. Тъй като сме заклети планинари и любители на почивките сред природата, направихме и двете тържества на Витоша. Едното с предварително запазване на чайната в детски екостационар "Бели брези", а другото на поляната край Златните мостове. Ето подробности и съвети за двата вида организация.

Детски екостационар "Бели брези"

Намира се по пътя от квартал „Бояна” за Златните мостове. Сградата и голямата поляна пред нея са видими от пътя (отбивката е вдясно), така че лесно ще се ориентирате. Срещу 40 лева запазвате чайната, а на ваше разположение са и люлките на поляната. През седмицата е много спокойно, така че получавате приятно уединение далеч от шумния град.

Храната и напитките трябва да си ги носите вие. Разбира се, ако времето е хубаво, децата ще играят навън, но предимството на екостационара е, че в по-лошо време може да се организира прожекция на детски филми. Тя се заплаща отделно по 3 лева за възрастен и 1 лев за всяко дете.

В екостационар "Бели брези" се намира и музея на совите, но, честно казано, малките деца не се впечатляват от него. За резервации се обадете на 0884 00 42 17.

Другото тържество направихме през уикенда на голямата поляна с люлките до Златните мостове. Тук не се плаща нищо, но е добре да отидете по-рано, за да си запазите маса и пейки. Ако случайно завали, можете да влезете в някое от близките заведения или да ползвате заслона на самата поляна, който си има огнище.

И в двата случая е добре да минете през някой голям магазин, например Jumbo, за да си купите: пластамасови чаши, чинии, прибори, сламки (за малките деца това е силно препоръчително), покривка за еднократна употреба (дано да няма вятър), салфетки, заешки ушички, балони и други парти аксесоари. Не забравяйте свещи, запалка и нож за тортата.

Децата ще си изкарат много добре.