Всички обичаме да получаваме подаръци. Едва ли някой може да оспори това твърдение. Но децата като че ли най-много се радват на получените предмети и лакомства.

При избора на подарък родителите имат различен подход. Някои избират само полезни неща с образователна цел – книги, моливи за рисуване; други следват принципа на еснафщината – каквото и да е, само да е най-скъпото, трети пазаруват „на килограм”, считайки, че колкото повече вещи получи малчуганът, толкова по-щастлив ще се почувства. Има и родители, които прецизно обмислят избора на подарък и съчетават полезното с приятното и забавното. Най-важното обаче винаги е радостта в детските очи. Именно затова подаръкът не бива да е егоистичен. Не задоволявайте собствените си прищевки и амбиции. Купувайки нещо за детето си, не забравяйте, че трябва да зарадвате именно него.

За да разберете какво точно иска детето за своя рожден ден или друг празник, трябва да общувате с него, да играете заедно, да разговаряте, да гледате анимации и други детски филмчета заедно. Детето споделя какво го вълнува и кое му се струва интересно, без да конкретизира желанията си като подарък. Не е изключено да ви учуди с желанието си да му подарите обикновен конструктор, а не малки животинчета с вълшебни гащи, които сменят цвета си.

Когато детето ви сподели желанието си, запомнете го или си запишете. Така няма да сте неподготвени в дена напразника.

Често родителите купуват нещо в последния момент. А този избор не винаги е правилният. Това може и да е най-лесният вариант за вас, но детето едва ли ще се почувства щастливо. Децата са много по-чувствителни и разбиращи, отколкото ние си мислим. С течение на времето те ще разберат, че купеният подарък няма за цел да ги зарадва, а е символ на равнодушие и още един знак за липса на достатъчно време и внимание от страна на мама и татко.

Бъдете особено внимателни. Това е само началната стъпка към отдалечаването на детето от родителите.

Избирайте подарък не според цената и големината. Преценявайте доколко той е нужен на малчугана, очаква ли той подобно нещо и мечтае ли за него.