Вероятно познавате амбициозни родители (в повечето случаи това е най-вече майката), които постоянно пресират децата си да бъдат първи във всичко. Тези хора са недоволни дори когато детето има оценка 5 по даден предмет. В англоезичната литература психолозите наричат такива родители Type A, а децата Type B. Причината е, че в САЩ и Англия най-високата оценка е А (еквивалент на нашето 6), а В е равнозначно на нашата петица.

Амбициозните родители притискат децата си още от най-ранна възраст – да проходят рано, да преминат към гърне по-рано от съседското дете или братовчедите, а когато се появят оценките в училище, настава истински ад. Тези хора не могат да се примирят, че детето не прилича на тях, че няма състезателен дух и не се концентрира върху крайния резултат. Те не приемат провала и забравят, че да грешиш е човешко.

Ето три съвета от психолозите към амбициозните родители. Спазвайте ги, за да не стане детето ви емоционално отчуждено и апатично към целия свят.

1. Приемете, че детето се различава от вас

Ако сте по-толерантни към детето, то ще се отпусне и ще бъде по-активно не само в игрите, но и в учението. Така на практика ще постигнете по-добри резултати, отколкото ако го пресирате. Вслушвайте се в думите му, без да го съдите и веднага да изисквате разрешаване на възникнал проблем. Оставете го да действа по начина, който му идва отвътре, колкото и нелогичен да ви се струва той. Обуздайте порива си детето да бъде първо във всичко. Обикновено децата от Type B са творчески натури, но би било фатално, ако го притискате да бъде лидер в театралния курс или в други подобни дейности.

2. Разберете специфичните му потребности

Амбициите и жаждата за победа на всяка цена могат да блокират напълно детето от Type B. Да бъдеш по-добър от другите е концепция, която малките деца не разбират. Те искат да бъдат на равна нога с връстниците си. Изследванията показват, че когато ситуацията е от типа win-win, т.е. всички печелят, участниците в играта/състезанието са по-щастливи и дават по-добри резултати.

3. Не влизайте в капана на подаръците

Не поощрявайте всеки успех на детето с подарък или още по-лошия вариант – с пари. Опитайте се да възпитате у него любов към четенето и ученето. Така мотивацията му ще бъде естествена и завинаги. Както се казва в поговорката, не давай на гладния риба, а му покажи как се лови. И най-важното – детето трябва да знае, че ще е обичано безусловно, а не само при постигането на успехи.