Всеки родител чудесно знае, че в периода на развитието и укрепването на костната система, приемът на калций е от особено значение за здравето на подрастващия малчуган. Ето част от общоизвестните, както и някои други храни с неподозирано високо съдържани на калций в тях – най-важният елемент при изграждането на костната структура.

Млякото

Доколкото се отнася до калция, безспорно, заместител на млякото няма. Колкото по-пълномаслено е млякото, толкова по-полезно за детето е то. Детският организъм притежава висока степен на метаболизъм, така че 2 чаши пълномаслено мляко е чудесен начин да доставим на детето си необходимото дневно количество.

Сиренето

Сиренето е млечен продукт, който е с много високо съдържание на калций. За разлика от маслото, сиренето има свойството да запазва съдържанието на калций в млякото, от което е приготвено, макар и в ново агрегатно състояние. Няколко кубчета обезсолено качествено сирене, биха били чудесно допълнение към детското меню, бил то на закуска, обяд ии вечеря.

Сардините

Сардината е студеноводна морска риба, изключително богата на калций! Ястие от нежно мариновани със зехтин и лимон сардини би било чудесно предястие не само за големите ценители, но и за малките лакомници.

Херингата

Също като сардината, и херингата е богата на калций и витамин D. Тази риба дори има лековито въздействие върху детския организъм.

Къдравото зеле

Великолепен източник на калций и желязо е къдравото зеле, известно с името кале. То се нарежда сред онези зеленолистни зеленчуци с по-тъмен цвят, които съдържат в високо количество калций. В суров вид този зеленчук е най-полезен.

Киселото мляко

Освен, че е много богат източник на калций, киселото мляко е чудотворно средство, стимулиращ добрия апетит на мъника. Като ненадминат пробиотик то благоприятства храносмилането и е прекрасен имуностимулатор.

Спанакът

Спанакът е зеленчук с особено високо съдържание на полезни хранителни вещества за малкото дете. Особеното при него е, че листата му са богати и на мастноразтворимия витамин К, който е жизненоважен при усвояването на калция от организма.

Ядките

От всички ядки най-богати на калций са бадемите и бразилският орех. Желателно е тези ядки да се консумират в сурово състояние, тъй като в резултат на топлинната обработка, те изгубват по-голямата част от безценните си микроелементи. В 100 г бадеми се съдържат 25% от необходимата дневна стойност на калций. Калцият в бразилския орех пък е сред първенците по количествено съотношение спрямо други полезни хранителни вещества, изграждащи състава на тази великолепна и неслучайно наричана суперхрана ядка. В 100 г бразилски орехи се съдържат над 160 мг калций.

Бeлият боб

Сигурно се чудите как бобовите растения могат да бъдат богати на този минерал – калцият! Всъщност работата е там, че ½ чаша бял боб доставя на подрастващия организъм цели 100 мг калций.

Овесената каша

Овесът е отличната закуска за децата! Смесени с мляко, овесените ядки стават още по-богати на калций.

Сушените билки

Някои билки в изсушена форма съдържат високо количество калций. Мащерката и розмаринът са едни от първенците в това отношение. Затова не ги пестете, а смело овкусявайте с тях любимите на децата ви спагети, пици, палачинки и т.н. и редовно правете отвари или чай от тях.

Прясно изеденият портокалов сок

Точно така. Портокаловият сок е известен преди всичко като доставчик на витамин С. Заедно с това обаче, прясно изцеденият сок от портокал е и безценен източник на лесно усвоим калций. Достатъчно е да знаете, че в 200 мл портокалов сок се съдържат 25% от препоръчителния дневен прием на калций.