Денят на детето е един от най-цветните празници в календарите ни. Първи юни е датата, която рисува хиляди усмивки по детските личица. На всеки празничен ден градовете се запълват с множество събития, които си струват да бъдат посетени. В Деня на детето родителите често се чудят какво забавление да измислят на малчуганите. Често ги водят да хапнат нещо сладко, да гледат някое филмче, в детски център, където да се отдадат на часове игри или на разходка в слънчевото време. Ние обаче решихме да улесним избора ви като ви покажем някои от планираните събития в българските градове.

Започваме естествено със столицата. В София календарът със събития по случай Деня на детето „се пръска по шевовете“. Борисовата градина, Южния парк, парка Заимов, градинките пред Народния театър и всички други любими наши паркове ще са дом на множество събития. Ето и тези, които ние избрахме за вас:

Детски панаир пред Народния театър, който ще отпразнува 1-ви юни с 60 безплатни ателиета за деца. От 11:00 до 20:00 ч. децата ще могат да се потопят в различни изкуства като стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки в работилничките на открито. Организаторите предлагат на малчуганите да играят с усмивка различни тематични игри в Музей за история на София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Софийска градска художествена галерия, Национален природонаучен музей. Още за останалите забавления можете да разгледате тук.

Снимка: https://miniartfest.com/

Мини Арт Фест 9 отново ще забавлява децата с множество игри и номера в 3 поредни дни – от 1-ви до 3-ти юни. За откриването на 3-дневния маратон от забавления организаторите са подготвили циркови представления, работилници, тренировки в Южен парк 2. На място ще се приготвят вкусни сандвичи и сладки, както и лимонада за изморените от игри малчугани. А за родителите също ще се предлага и наливна бира. За повече подробности относно програмата и събитията можете да погледнете тук.

Продължаваме със събитията, които Столицата на културата е подготвила за своите малки граждани. Пловдив е градът, който е известен със своите цветни фестивали в арт квартала Капана. Но тази година градът под тепетата е подготвил множество събития на различни локации, за да могат децата да развинтят въображението си и да оцветят улиците с усмивките си. На 31-ви май започва Капана Фест 2019, на който децата ще могат да се радват на песни, танци, куклен театър и др. Но ето и някои от събитията, които няма да се състоят в квартала на изкуствата:

Снимка: plovdiv2019.eu

На 1-ви юни Откриване на проекта „Градът на децата“ на Младежкия хълм. В Деня на детето започва серия от събития, на които малчуганите ще могат да изградят различни макети и структури в реални размери с помощта на архитекти и изцяло с екологични и рециклирани материали. Уъркшопи за всяка възрастова група ще помагат на децата да материализират своето цветно въображение и да създадат един „свой свят“. На 1-ви юни с целодневна детска архитектурна работилница организаторите ще забавляват и учат включилите се в инициативата. За последващите събития от проекта можете да научите тук.

Снимка: www.facebook.com/drawingdayBG

Децата ще могат да се забавляват и на събитието Drawing Day. Гребната база е локацията, а заниманието – рисуване. Детското въображение и желание ще бъде поощрявано с множество награди. Идеята на събитието е да стимулира общуването между малки и големи и познати и непознати. След масовото рисуване следва и изложба. Повече информация за инициативата можете да получите тук.

Като сме започнали със столиците, следва морската ни столица, в която децата ще се забавляват със следните събития:

Снимка: www.facebook.com/Зоопарк-ВарнаVarna-ZOO

Зоологическата градина е едно от местата, на които малчуганите се чувстват най-щастливи. Ето защо във Варненската такава на 1-ви юни децата ще открият множество игри, танци, песни. Освен животните, които винаги са интересни, забавленията ще нарисуват по детските лица множество усмивки.

Снимка: www.facebook.com/associationforyou

Едно много интересно събитие ще се проведе в Морската градина на Варна на 1-ви юни, което е подходящо за малко по-големи деца. Щък тук-там ще накара децата да се раздвижат и ще ги забавлява с множество спортни дейности.Там децата ще могат да научат повече за ъндърграунд културата като се включат в обучения за каране на скейтборд, графити уъркшопи и други интересни занимания.

Следва другият ни любим черноморски град, а именно Бургас. Там децата винаги се забавляват, но има няколко събития в Деня на детето, които да ощастливят малките бургазлии.

Снимка: www.facebook.com/drawingdayBG

Инициативата Drawing Day ще събере и децата на Бургас пред Културен център "Морско казино" от 11:00 до 13:00 ч.  По същото време на откритата сцена "Охлюв" ще се проведе и концерт на вокалните групи към Хор "Милка Стоева". , където те ще вкарат въображението си в множество рисунки. Малки и големи ще се забавляват, докато създават изкуство, а накрая рисунки ще бъдат публикувани на фейсбук страниците на организаторите. 

Снимка: www.facebook.com

Друго интересно събитие ще бъде и празникът за най-малките „Детство мое – вълшебно и велико“, който ще се проведе в Морската градина. На това събитие децата ще могат да се включат в множество активности като игри за рисуване, колички с дистанционно управление, сектор за игра или рисуване на асфалт. Малките ще се радват на морето и забавленията, докато родителите си почиват сред природата.