Вече на годинка и два месеца

бебе Мишо спокойно може да се похвали с куп нови и още по-разнообразни умения и забавления. Игрите станаха по-интензивни физически и по-ангажиращи интелектуално. А интересът към играчките се увеличи с геометрична прогресия.

В последните месеци преди навършването на първата годинка

неимоверно много се повишиха изследователската страст и любопитството на малкия човек. Нарасналите възможности за придвижване в пространството (пълзене, т.нар. каботажно обикаляне покрай мебелите, прохождане) помогнаха много за задоволяване на новопоявилите се интереси. Не останаха вратички, чекмеджета и кутийки неотворени и непроучени. Типично за новите забавления на този етап са изпразването до дъно, но и връщането обратно на разпилените вещи, така че не само многократното разхвърляне, но и "подреждането" им започна да доставя изключително забавление на малкия чистник.

Когато ходенето стана стабилно

и без залитане, връх на забавлението се оказа търкалянето на ръчното дрънкащо колело. В такива моменти вниманието на заигралия се мъник може да бъде грабнато единствено и само от голям надут до пукване балон.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Още в периода на прохождането на голямо внимание

започна да се радва и всичко, което можеше да се дърпа, бута, тика и тегли. Дори столчета и табуретки – малки и големи, се превърнаха в превъзходни возилца и "файтончета".

Дойде и "звездният час" на топката,

търпеливо очаквала няколко месеца своето време на дъното на коша с играчки. За нея се отделяха особено внимание и много енергия още преди навършването на годинка. Ритане, хвърляне, гонене – всичко това бе и продължава да бъде изпълнено със спортно въодушевление и неподправен ентусиазъм.

Макар и по-краткотрайно,

покрай свърхнатоварената физическа активност, и интелектуалните занимания намериха подобаващо място в напрегнатата и запълнена програма на малкия зает човек. В минутите, отдадени на рингове, кубчета и музикални инструменти, невръстният архитект демонстрира удивителен прогрес на координацията очи – ръце. С удоволствие и лекота се нанизват ринговете, подреждат се кубчетата, разглобяват се и се сглобяват къщи и кули до омръзване.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

От всички забавления

най-нетърпеливо очаквани се оказаха обаче тези с родителите. Любимите танци и игри на криеница и гоненица сега са на първи план, най-желани и неомръзващи. А плесването на мъничката длан в дланта на мама или тате след призива "Дай пет" извиква у игривия мъник неудържим смях, бурни емоции и нестихващи аплодисменти.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos