Тази година за втори пореден път Център "Естествени Идеи", с решаващото участие на кърмещите майки, е инициатор на грандиозното събитие под надслов "Голямото кърмене" - "Тhe Big Latch On". Кампанията е в подкрепа на най-човешкото, жививотворящо и красиво съприкосновение между майка и дете – кърменето.

Проектът стартира през 2005 г. в Нова Зеландия. Целите са:

привличане на общественото внимание към кърменето като изконна и най-полезна за бебето и малкото дете храна; насърчаване и стимулиране на естественото захранване; популяризиране на кърменето на открито; максимално информиране за положителното и благотворно въздействие на кърмененто не само върху настоящото, но и върху бъдещото развитие на малкото човече.

За топлия обществен отклик на това прекрасно начинание можем да съдим от факта, че през 2011 г. мероприятието, подето от Ла Лече Лига (световна организация за подпомагане на кърмещите майки и популяризиране ролята на кърменето), започва да се отбелязва в много места по света. Докато същата година са заявили участието си 5 страни, през 2012-та те са вече 22, между които и България!

Събитието и тази година ще се проведе в рамките на Световната седмица на кърменето. Тогава по цял свят майки отново ще се събират на предварително оповестени места и ще кърмят своите мъничета едновременно в продължение на 1 минута.

Само за информация миналата година за тази 1 минута с майчино мляко са били нахранени 8727 дечица от 23 държави. През 2011 година – 5678. Рекордът обаче е поставен през 2010 г ., когато броят на мамите, накърмили в този момент своите бебчета достига до 9826. И през тази година похвалното събитие и среща на майките кърмачки от столицата ще се отбележи на 2 август (петък) от 10.30 часа на езерото с лилиите в Борисовата градина.

Вярвам, че с участието си на това удивително събитие ще изразим съпричастност към този велик животворен акт на близост между майка и дете, ще помогнем посланието да достигне до повече хора, а инициативата да прерастне в традиция и да се превърне в празник на най-красивата и безрезервна любов - майчината!

 

Всичко, което ви интересува, тревожи или вълнува около отглеждането на мъничето, може да откриете или споделите с нас във форума на мама. :)