Защо листата на дърветата окапват? Какво правят животните, когато вали? Защо птичките пеят през пролетта?
Искате да дадете отговор на тези въпроси на детето и да му обясните по най-добрия начин защо дъжд и сняг заменят жежкото лятно слънце? Тогава новата меденосладка енциклопедия „Сезоните“ е тъкмо за вас. Търсете я от 20 ноември като вестникарско приложение на цена от 7,99 лв. Деветата книга от колекцията за любознателни малчугани на „Егмонт България“ е с твърди корици и съдържа 40 страници. Тя е подходяща за деца в предучилищна и ранна училищна възраст. По достъпен и увлекателен начин и не без помощта на Мечо Пух и приятелите му енциклопедията ще запознае отблизо малките читатели с годишните времена. 
 

Енциклопедията „Сезоните“ ще покаже на децата кога растенията се раззеленяват, дните стават най-дълги, птичките отлитат на юг и кога мечетата спят дълго и непробудно с пълни коремчета. Тя ще ги срещне отблизо с всеки сезон и ще им разкаже за всичко онова, което се повтаря в природата година след година. Малчуганите ще научат и много любопитни факти като този, че има пеперуди, които прелитат над 3200 километра, за да се насладят на по-прохладно лято. На страниците на „Сезоните“ ще открият и чудесни фотографии, редом до рисунки на любимите герои от Голямата гора. 
А сега да открием отговорите на въпросите, с които започнахме, заедно с любопитния Ру и майка му Кенга.

Снимка: Егмонт България

Ру иска да знае...

Какво правят животните, когато вали?
Някои малки животни, например мишките, се крият под листата. По-големите търсят подслона на дърветата. Някои птици остават под дъжда. Просто се накокошинват, за да им е топло.

Защо листата на дърветата окапват?
Листата изсъхват и падат. През есента до тях достига по-малко вода, отколкото през пролетта и лятото.

Всички животни ли раждат малки през пролетта?
Не, не всички. Някои, например маймуните, не се влияят от сезоните. Обикновено майките раждат през онзи период от годината, когато има най-много храна да изхранват малките.

Защо птичките пеят през пролетта?
Мъжките пеят, за да могат да ги намерят женските. Освен това песните на мъжкия казват на другите птици къде той е неговата любима смятат да си построят гнездо.

Следващата енциклопедия в меденосладката колекция на „Егмонт България“ – „Растенията“, ще може да се открие по местата за продажба на вестници и списания от 27 ноември. Тя ще разкрие на децата тайните на растителния свят, срещайки ги с мънички семенца, нежни цветя, вкусни зеленчуци, буйни треви и великански дървета с ярки плодове.