Футболистът Джеймс Маклийн разкри, че е диагностициран с аутизъм, заявявайки, че споделя своето „пътуване“ отчасти заради своята дъщеря, която също страда от състоянието.

„Както знаете, дъщеря ми Уилоу-Айви е аутист“, написа 33-годишният национал на Ирландия в своя Инстаграм.

„Последните 4 години промениха живота ми по най-невероятния начин, но също бяха и много трудни на моменти, тъй като като баща гледах как тя преодолява много препятствия в живота си, учейки се как да прескача предизвикателствата, пред които е изправена всеки ден“, споделя още Маклийн.

Той направи изненадващо разкритие именно в седмицата, в която честваме Световния ден на аутизма, който е на 2 април.


Маклийн, който играе във втородивизонния „Уигън Атлетик“, добавя, че колкото той и съпругата му научавали за аутизма на дъщеря си, толкова повече започнал да разпознава някои от нейните симптоми в себе си. Това го накарало да направи преглед и да му бъде направена оценка относно разстройство от аутистичния спектър.


„Беше малко пътуване и сега когато имам диагноза, мисля, че е време да я споделя именно тази седмица. Обмислях известно време дали да споделя публично, тъй като го правя за Уилоу-Айви, за да й покажа, че я разбирам и че да е аутист не трябва да я спира да сбъдне мечтите си и да постигне целите си“, пише още футболистът.


1 на 100 деца по света е с аутизъм, според Световната здравна организация, която отбелязва, че терминът се използва, за да опише „разнообразна група от състояния, свързани с развитието на мозъка“, които се характеризират „с известна степен на затруднение в социалното взаимодействие и комуникация.”

„Други характеристики са нетипични модели на дейности и поведение, като трудност при преход от една дейност към друга, фокус върху детайлите и необичайни реакции и усещания“, добавя организацията.

Джеймс и съпругата му Ерин Маклийн са женени от 2016 година и имат 4 деца – Али Мей, Джеймс Младши, Уилой Айви и Миа Роуз, която се роди в началото на миналия месец.

 

 

Вижте нещо забавно във видеото - как статуя на Дейвид Бекъм пази будисти: