Яйцето е една от най-пълноценните и полезни за човешкия организъм храни. Не случайно то е и сред най-препоръчваните от специалистите продукти за децата още от най-крехката им възраст. Наред с високото си съдържание на белтъчини яйцето съдържа и всички други хранителни вещества, нужни за пълноценното развитие и изграждане на детския организъм. Това обаче, което е важно всеки родител да знае, е именно подходящият момент, в който да започне въвеждането в бебешкото менюна на яйцето.

Продължава >>

    • Да започнем с жълтъка

      Особено полезен е жълтъкът, който освен на лесно усвоими белтъчини и мазнини е богат и на витамини – най-вече на витамин А и D, необходими за нормалния растеж на детския организъм, за предпазване от рахит, както и за по-добра устойчивост към инфекции.
    • Колкото по-тъмен е цветът на жълтъка, толкова повече витамин А съдържа той.
    • Жълтъкът е източник и на желязо, лесно усвоими калций, фосфор, магнезий, които допринасят за предпазване от анемии, за растежа на костите и нормалното развитие на детето.
    • Добавянто на малко твърд сварен жълтък към пюрето на детето започва още след 5-6-ия месец – 2 пъти седмично по ¼ твърдо сварен жълтък – като постепенно количеството му се увеличава. Към 10-11-ия месец се стига до цял жълтък първо 2 пъти, а след това и до 2-3 пъти седмично.