Даването на нов живот е едно от най-мощните човешки преживявания, като благодарение на фотографите родителите могат да сдобият с рядко емоционални кадри от тези моменти. Хората зад обектива в тази уникална категория фотография, които заснема ражданията, успяват да уловят изключителни интимни моменти и широката гама от емоции, които съпътстват щастливите мигове.

Благодарение на Международната асоциация на професионалните фотографи на раждане (International Association of Professional Birth Photographers) и годишния й конкурс за снимки на раждане, всички можем да станем свидетели на красотата и емоцията на раждането.

13-ото издание на фотографската надпревара е било отворено за 1100 членове на IAPBP от 52 страни, които да представят работата си в четири категории. Тази година за първи път фотоконкурсът включва и четири подкатегории – черно-бяла фотография, документален филм, изящно изкуство, както и трудности и загуба.

Невероятните снимки, които печелят конкурса, успяват да улавят цялата гама на раждането - от раждания във вода до цезарово сечение, както и невероятния момент, когато бебето поема първата си глътка въздух на белия свят.

Новата подкатегория за трудности и загуби е напомняне, че мъртвородените и абортираните бебета също трябва да бъдат почитани и че чрез силата на фотографията семействата, преживели загуба, винаги ще могат да носят децата си със себе си.

Разгледайте селекция от най-добрите снимки от тазгодишното издание на фотоконкурса, като може да видите галерия с всички победителите в сайта на IAPBP.