Той се казва Джонатан и е на цели 182 години! Джонатан не е чайка (феновете на Ричард Бах знаят какво имаме предвид). Джонатан е костенурка. Слонска (гигантска) костенурка. Зоолозите смело го определят като най-старата жива костенурка и сухоземно животно в света!

Смята се, че Джонатан е пренесен от галапагоските острови на остров Св. Елена през 1882 г. Снимка с него от 1902 г. ни показва, че очарователният грамаден екземпляр вече е бил достигнал пълната си зрялост, което личи от неговия размер. А времето за достигане до максимален такъв при костенурките от този вид отнема 50 години. Това най-вероятно означава, че  годината, в която Джонатан се е появил на бял свят е 1832 г.

Снимка: Guy Gatien

Въпреки че не е известна с точност средната продължителност на живота на гигантските костенурки, според учените може да достигне над 250 години. Има доказателства, според които най-дълго живялата регистрирана досега костенурка дори е прехвърлила тази възраст. Дълголетието на тези животни се обяснява със забавения им ритъм на живот. За кратки разстояния костенурките могат да развият скорост от около 3 км/ч.

Тези удивителни гиганти, обитавали планетата ни от хилядолетия насам, днес, за съжаление, са на изчезване. Те са вписани в международната Червена книга на защитените животни.