Ето ме отново пред вас,
мили мами и дами, ваш кулинарен довереник, Мишо. Както се казва, може да забавям, но не забравям! Обещал съм ви една мааалко по-различна и оригинална рецепта за ястие от тиква.
И баба, и дядо могат
да ви предложат и да ви приготвят баници, пайове и всевъзможни сладкиши от този превъзходен плод – така или иначе той си е сладък.
Аз обаче, ще ви сюрпризирам
с една, на пръв поглед, скромна, но изключителна по своя вкус и съдържание гозбичка.
Имайки предвид, че съм на годинка и половина, освен за моите набори, това яденце може спокойно да бъде дегустирано и косумирано от мамите и от татетата. Затова предлагам на вниманието ви следните
необходими продукти за 4 порцийки:
1 глава червен лук
400 гр тиква най-малко
1 ч.чаша сок от нар, разреден с вода 1:1
4 с.л. подквасена сметана
200 гр микс от сварени и пасирани морков и ябълка
Ок. 50-60 гр краве масло за задушаване на тиквата
Щипка бял пипер и щипка джинджифил
Домашно приготвени мънички крутони за гарниране
Ето и похватите в приготвянето:
1. Лукът се нарязва на много ситно и се задушава в маслото. Подправя се с белия пипер.
2. Тиквата се почиства, нарязва се на парченца и се прибавя към лука. Сипва се сокът от нар и всичко се задушава докато омекне. Пасира се със сметаната, като се добавя микса. Отново се подправя с белия пипер и тук вече влиза в ролята си джинджифила, който леко притъпява сладостта на тиквата.
3. Сервира се, гарнирана с крутонките.
Тази крем-супичка е изключително атрактивна, ако преди да я разлеете в чинийките, я сервирате на масата в половинка леко запечена издълбана тиква.
П.С. В другата половинка от тиквата може да си приготвите невероятен десерт от изпечени в нея плодове, кубчета дюля, ябълка, круша, сливи, грозде и банани, залети с 2 с.л. лъжици боров мед или кленов сироп и няколко щипки канела за аромат.
Пригответе, опитайте и ми пишете кое от двете ви е харесало повече – гозбичката или десерта.
Кулинарен подстрекател,
Ваш Мишо :)