Следвайки мисията си да подпомага бежанците и търсещите закрила без значение от пол, националност, вероизповедание и възраст, Съветът на жените бежанки в България (СЖББ) стартира дарителска кампания "Донеси млекце – нахрани дете" в подкрепа на най-уязвимите - бебетата и малките деца.

По последна официална информация от Държавната агенция за бежанците в центровете във Военна рампа, Овча купел и Враждебна в София пребивават над 135 деца на възраст 0-4 години. Повечето многодетни майки и семейства нямат възможност да осигурят всекидневно необходимите адаптирано мляко и еднократни пелени. За тях това е поредната трудност, през която трябва да преминат – да запазят здравето на децата си в необичайни условия.

Подкрепата на други жени точно в този момент ще бъде безценна.

Ако имате възможност и е във възможностите ви да помогнете, може да го направите по един от с едно от следните неща:

адаптирано мляко;
бебешки каши;
еднократни пелени 

Изискването за храните е да бъдат неотваряни и в срок на годност. По възможност продуктите трябва да бъдат предадени заедно с касовата бележка.

Кога и къде?

Даренията се приемат до 19 май (включително). Може да изпратите пакета по куриер за ваша сметка или да го занесете в офиса на Сдружение "Съвет на жените бежанки в България" в центъра на София - ул.“ Бачо Киро“ №52 (всеки делничен ден от 9:00 до 17:00 ч./всеки вторник с удължено работно време от 09:00 до 19:00 ч.)

Защо да го правиш?

Не си длъжна и не искаме да те убеждаваме. Но с малко адаптирано мляко можеш да осигуриш грижата и спокойствието, от които всяко едно малко създание се нуждае, за да расте здраво, щастливо и усмихнато. Някои от тези деца са родени на път. На други целият живот до момента е минал в условия на бягство, напрежение и война. Някои от тях са недохранени, тъй като семействата им нямат възможност да осигурят достатъчно количество адекватна бебешка храна, необходима за здравословното им развитие. Всеки един пакет адаптирано мляко, каша или пелени са от значение в този момент.