Шоколадът е един от най-предпочитаните десерти. А представете си го в комбинация с кокос и уиски. Става още по-привлекателен, нали? Как да си направите бисквитена сфера у дома показва Красимир Низамов, един от участниците в MasterChef България.
От малък Красимир помага в готвенето на бабите си. Това създава в него афинитет към вкусната храна и събужда желание да готви сам още от втори клас. Кулинарните му умения определено са усъвършенствани оттогава и това, което показва е част от деликатна, съвършена за небцето кулинария.
Необходими продукти:
За сферата:
100 г натрошени какаови бисквитки
50 г краве масло
1 жълтък
щипка сол
20 г какао на прах
За муса:
100 мл кокосово мляко
80 г бял шоколад
50 мл уиски
За декорация:
100 г черен шоколад
80 г бял шоколад
остатък от бисквитите
Приготвяне:
Смесете натрошените бисквити с маслото, жълтъка и солта до получаване на хомогенна смес.
Намажете формата (най-добре силиконова) първо с масло, след това поръсете с какао на тънък слой по стените, за да се отлепят по-лесно полусферите.
Разпределете тестото по формата, сложете алуминиево фолио отгоре и притиснете с бобови зърна, за да остане дупка за муса. Диаметърът на купичките, с които Красимир работи, е 9 см. Количеството мус е съобразено с тази големина. При по-малък или по-голям диаметър, трябва да се коригира съответно с повече или по-малко мус.
Сложете в загрята на 160 градуса фурна за 5-7 минути. Извадете формите и оставете да изстинат.
Смесете кокосовото мляко с уискито. Сложете сместа в тиган, с незалепващо покритие, на средно силен котлон. Оставете да ври 30 секунди - до една минута, за да се изпари алкохолът и махнете от котлона. Изсипете сместа при начупения бял шоколад и след 30 секунди разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
Разтопете черния шоколад на водна баня. Потопете краищата на полусферите в шоколада и ги залепете, за да се образува сфера. Оставете да стегне.
От едната страна на сферата внимателно направете дупка. С помощта на пош напълнете сферата с муса.
Загрейте отново шоколада и залейте сферата с него. Оставете да стегне. По желание използвайте остатъците от бисквитите и белия шоколад за декорация.
Още от Краси може да видите в сайта на MasterChef България: