Водещата на bTV Алекс Кръстева роди първото си дете в края на ноември, точно в Деня на християнското семейство. Два месеца по-късно разговаряме с нея за майчинството, за радостите и тревогите, свързани с отглеждането на малкия Виктор.

Как те промени майчинството?
Твърде рано е да се каже, вероятно ще ме променя цял живот. Все още опознавам собственото си дете и новото си Аз – да бъда майка. За тези два месеца постигнахме много – от първоначалния шок на това да се прибереш вкъщи с малко човече, което (колкото и да си чел) не знаеш какво да правиш. Първите дни, седмици са истинско изпитание, няма какво да се лъжем! Научих се да спя малко и да ми стига. Все още се уча да бъда спокойна в критични ситуации, това ще го уча вероятно още доста години. Промяната е в това, че в живота ти се появява човек, по-важен от теб самия. Приоритетите се променят… или казано просто – по-важно е да успокоиш бебе, а не да си измиеш зъбите (смее се). 

Кое те изненада в отглеждането на детето?
Буквално всичко! Нищо и никой не може да те подготви нито за кърменето, нито за коликите, нито за трудното заспиване или успокояване на бебе. Има дни, в които си на ръба на изтощението и такива, в които малките победи (като това бебето да заспи за 5 минути), те карат да се чувстваш все едно си спечелил от лотарията. Имам чувството, че са минали две години, а не два месеца – толкова наситени с емоции дни бяха. Но става все по-лесно и забавно! Надявам се, че колкото повече време минава, толкова по-добре ще се справяме. 

Детето сега се променя с дни. Как се развива комуникацията помежду ви?
Един от любимите ми моменти е събуждането му след сън – отнема няколко секунди да разбере какво се случва, след това ме вижда и се усмихва до уши… разтапя ме! Вече ми “говори” на неговия бебешки език, смее се – понякога дори насън. Следи ме с поглед, когато се отдалечавам… става все по-интересно! Нямам търпение да чуя гласа му за първи път. 

Таткото с кои домашни задачи помага?
Не само с домашни, активно помага и с отглеждането на Виктор. За щастие, до себе си имам мъж, който не се притеснява да сменя памперс, да къпе, да приспива, да успокоява, да си играе с бебето. Справя се брилянтно с грижата за дома, пазаруване и готвене – благодарна съм му, защото е голяма опора. 

Има ли наблизо баби, които да помагат?
Буквално наблизо са и двете. Помагат страшно много и в грижите за Вики, и в грижите за нас (смее се). В интерес на истината, докато бях бременна, смятах, че ще се справим сами с всичко, но сега бих казала, че без тях щеше да е безкрайно трудно. 

Имахте ли някакви премеждия с грипове или коронавирус?
С ковид се срещнахме два пъти. Разболях се точно две седмици преди термина ми. Честно казано, доста се притеснихме, защото, ако раждането беше започнало преди да оздравея, това щеше да затрудни целия процес много. За щастие, боледувах леко, а Виктор не само изчака да се възстановя, но и се забави с още 5 дни, за да е сигурен (смее се). Надявахме се, че ще се роди с антитела и ще бъдем по-спокойни в идните месеци, но се оказа, че грешим. Съвсем скоро Вики се зарази с Омикрон – трудно ми е да ви опиша колко разтревожени бяхме. Отново имахме късмет той да преболедува леко. Благодарни сме на д-р Анна Богданова, че лекува мен и на д-р Радка Масларска, че се погрижи за сина ни. Надявам се всичко това вече да е зад гърба ни! 

Заради пандемията има ли проблем с доставките на продукти, които са свързани с отглеждането на бебе?
За щастие, днес можеш да си купиш всичко онлайн. Търговците осъзнават, че това е бъдещето и са коректни. В този смисъл, пандемията се отрази положително на онлайн търговията. Така че нямам проблем да получа всичко нужно за бебето до вратата на дома си. Ограничени са обаче контактите, срещите със семейството и приятелите ни, които са важни както за детето, така и за нас самите. Липсват ни много! Но в момента приоритет е здравето ни, затова сме търпеливи. Надявам се съвсем скоро пандемията да се превърне в лош спомен.