Психологът и семеен терапевт Албена Симеонова е създала "ангелска терапия" за деца - безплатното приложение за Аудио приказки за деца на български, английски, испански и китайски език. Освен че помагат на децата с лекота да упражнява българския език и да учат чужди езици, различните герои и истории в приказките помагат на малчуганите да опознаят по-добре себе си, емоциите и чувствата си. Вече над 15 000 деца заспиват всяка вечер с приказките, които помагат да станат по-уверени, смели и силни, да се научат как да преодолява страховете и притесненията си, както и да изградят у себе си вярата, че живеят в един добър свят, изпълнен с красота и чудеса. Днес разговаряме с Албена за ползите от мобилното приложение за детски аудио приказки, което можете да свалите безплатно за iOS и Android устройства.

Здравей, Албена! С какво са по-различни аудио приказките в приложението от познатите детски истории?

Първо - приказките в приложението са написани от психолог, което означава, че всяка дума е точно там, където трябва да бъде. Помислено е върху всеки детайл, така че посланието на приказката да има максимален ефект върху детето. Идеята е чрез приказките да помогнем на децата да бъдат спокойни, уверени и щастливи. Като психолог мога да кажа, че това са основни качества на личността, които ако развиваме в нас, ни помагат да живеем един красив и щастлив живот. Хубаво е да формираме тези вярвания още от най-ранна детска възраст. И най-лесния начин за това е чрез приказката, защото детето се идентифицира с героя и всичко, което изживява героя, го чувства и то. Ако героят е добър и детето преживява себе си като добро. Ако героят е уверен, детето също се чувства така. По този толкова лесен начин - слушайки приказки всяка вечер, детето започва да вярва, че е добро, уверено и щастливо. 

Второ - всяка приказка в приложението завършва с поука. Например следните: 

"Винаги слушай родителите си."

"Хубаво е да се ходи на училище."

"Плодовете и зеленчуците са много полезни."

"Споделяй с мама и тате това, което те тревожи."

"С труд и постоянство всичко се постига."

Идеята е да използваме приказките с възпитателна цел. Езикът на приказките е много близък и разбираем за детето, много повече отколкото наставленията на родителите. Така ние изграждаме ценностната система у децата по един много лек и приятен начин. Родители винаги искат най-доброто за децата си. Затова е важно не просто да четем някакви приказки, без да сме наясно до какво водят те, а да избираме такива, които възпитават детето ни, развиват емоционалната му интелигентност и го карат да се чувства добре. 

Трето - приказките са изцяло позитивни - няма страшни герои и случки, за разлика от така наречените класически приказки. Написах изцяло позитивни приказки, защото много от моите клиентки (майки) започнаха да споделят, че не могат да намерят хубави приказки на пазара и че децата им сънуват кошмари от страшните случки в класическите детски приказки. Затова избрах да напиша изцяло позитивни приказки. Детската психика е много крехка. Децата преживяват всяка случка, защото са много чувствителни и смятам, че няма нужда още от малки да ги стресираме. Нека запазим спокойствието, вярата в доброто и чудесата възможно най-дълго!

Четвърто - има специална фонова музика, която помага на детето да се успокои и да заспи много по-бързо и лесно. 

Пето - всяка приказка може да започне с лично обръщение към детето. Въведени са над 250 имена. Прекрасно е, когато родителите ми пишат, колко щастливи са децата, от това че им знам името. Често ми се случва да ме види някое детенце в детската градина или по улицата и да ме разпознае. Веднага тича да го гушна, сякаш съм му много близък човек. Това за мен е най-голямата награда!

Колко и какви приказки предлага мобилното приложение?

В момента приказките са 19, като включвам тук и двете приказни медитации. Но истината е, че постоянно пиша нови приказки, вдъхновена от моите малки клиенти, които всеки ден ме изненадват с нови въпроси, които трансформирам в приказки. 

Приложението за детски аудио приказки е безплатно, направено на английски, испански език и български. На какви езици в бъдеще децата ще могат да слушат приказките в приложението?

Вече има и китайска версия на приложението. До няколко месеца се ще качим руски, френски и немски. 

Помага ли това на децата с по-голяма лекота да учат чужди езици, а от друга - да упражнява българския език?

Да, разбира се! Такава беше и първоначалната идея на приложението. Доказано е, че децата с лекота учат чужди езици и е добре да се възползваме от това им качество още докато са малки. От друга страна наблюдавам как много български децата, които живеят в чужбина, свикват да говорят само на английски (или езикът, на който се говори в страната, в която живеят) и забравят определени думички на български. Това е огромен проблем за родителите. Затова и направихме приложението. Така от една страна децата ще учат с лекота чужди езици, а от друга ще упражняват и български. 

По-лесно и по-бързо ли заспиват децата, когато слушат приказките?

Определено! В приложението има и специална релаксираща музика, която много помага това да се случи. Получавам съобщения и писма от майки по целия свят с благодарност точно затова, че децата им заспиват много по-бързо и лесно. Включително и майки на бебенца.

За какви деца са подходящи приказките в приложението?

Приказките са подходящи за децата от предучилищна и начална училищна възраст. Но честно казано аз не обичам да влизам в рамки, защото децата са много различни. Просто всеки родител трябва да пробва и да види дали са подходящи за неговото дете. Както споделих имам клиентки, които ги пускат и на бебенцата си. Няколко майки споделиха, че децата им, които са тийнейджъри, също с удоволствие ги слушат. Имам и други клиенти, които са вече пораснали деца, но те също слушат слушат приказките. Така че няма възрастови ограничения.

Кои са основните неща, на които приказките учат децата?

Както казахме тези приказки възпитават детето по един много лесен и деликатен начин. Те стимулират въображението и речта, обогатяват и събуждат ума и развиват емоционалната интелигентност при децата. Чрез различните герои и истории детето ще опознае по-добре себе си, емоциите и чувствата, които изпитва, ще се научи как да преодолява страховете и притесненията си. Така то ще стане по-силно, смело и уверено. Ще изгради в себе си вярата, че живее в един добър свят, изпълнен с красота и чудеса.

Защо е важно децата да слушат приказките преди лягане?

Няколко са причините. Първо, защото приказката подготвя детето за сън по много приятен начин и то заспива много по-бързо и лесно. Второ, защото времето преди заспиване е най-подходящия момент, в който с лекота можем да заложим всички онези положителни вярванията, които носи приказката. И трето - това е моментът, в който прегръщайки детето, ние му даваме цялата си любов, топлина и внимание, от които то има нужда.  Знаете ли, когато аз бях малка, моят баща ни разказваше всяка вечер една и съща приказка: "Приказката за малкото бяло пухкаво зайче, което било много добро и послушно и всички много го обичали". Тези думи, че зайчето е добро и послушно, така дълбоко се запечатаха в мен, че аз и до днес вярвам, че съм добра и послушна. Смятам, че това  толкова малко на пръв поглед нещо (приказка за лека нощ), остави огромен отпечатък в мен като човек и формира живота ми. Ето това искам да предам на всички деца и затова написах тези приказки. 

Могат ли детските приказки да направят света едно по-добро място в бъдеще?

Определено да! Това е и мотото ни: "Да направим света едно по-добро място за нашите деца!". Аз смятам, че ние творим живота си в зависимост от вярванията, които имаме за себе си, за другите и за света около нас. Ако тези вярвания са положителни, тогава шансът да имаме хубав живот е много по-голям. Всички тези вярвания се формират още в детството ни. Затова написах и приказките. С тяхна помощ, ние формираме позитивни вярвания в детето - че е добро, уверено и щастливо, и че може да постигне всичко, което пожелае. Така вярата в добротата, красотата и вълшебствата му помага да сътвори за себе си най-прекрасния живот. Защото в каквото вярваме, това и сътворяваме! 

Какви отзиви получавате от родителите за приложението?

Много положителни, изпълнени с много любов и благодарност. Ето едно такова съобщение: "Албенка, страхотни детски приказки си сътворила! Изпълнени са с толкова много нежност, любов, топлина и светлина. Днес приспивам 6-месечния си син с тях за по-малко от 5 минути (а по принцип заспива много дълго и трудно макар и на ръце). Като чу приказката за бялото Зайче започна "да ти отговаря" в началото и бързо след това се унесе в сладък сън. ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!!!"