Връзката майка-син е специфична и изпълнена с много любов и грижа. Това е едно особено взаимоотношение, при което жената трябва с много чувство да отгледа и превърне малкото момченце в мъж, без да повлиява или пречупва индивидуалността му. Същевременно това са представители на два различни пола, което, въпреки широката толерантност, оказва влияние и има значение.

#1 Приемeте, че момчетата мислят по различен начин

Знайте, че момчетата са си момчета и гледат на нещата по начин, пречупен през призмата на тяхната собствена и уникална мъжка гледна точка. Не очаквайте, че те ще реагират по начина, по който вие го правите. Проявявайте повече снизходителност и разбиране към техните действия. Оставете ги да лудуват и да играят на воля, позволявайте им да изразяват емоциите си непринудено и открито. Не потискайте нищо от момчешкия им темперамент.

#2 Говорете за секс

Порно филмът вероятно ще бъде първото нещо, откъдето синът ви ще разбере какво представлява сексът. За да го предпазите от прибързани действия в тийнейджърска възраст, говорете му открито за секса, за предпазните мерки, които той трябва да предприеме, говорете му за рисковете, които половият контакт може да му донесе в случай, че не използва презерватив. Говорете свободно и открито на тази тема, без да се притеснявате или да се чувствате неудобно. Говорете със сина си за романтичната любов и за взаимното съгласие между двама партньора, и колко важно е да има любов между двама души преди те да решат да правят секс.

#3 Научете го на кавалерство

Всяко момче трябва да знае, че един истински мъж винаги трябва да подаде ръка на дама, която слиза от автобуса, да отстъпи мястото си или да отвори вратата на автомобила. Едно от първите неща, на които трябва да се научи синът ви, е да отваря пръв врата, когато до него има дама и да й направи път първа тя да влезе в помещението. Само един истински кавалер заслужава да бъде наречен Мъж с голяма буква.

#4 Учете сина си на духовност и вяра

Оказва се, че по-младите хора не са толкова заинтересовани от религия или духовност, както техните предшественици. Не става въпрос да го посвещавате в някоя религия, която да следва фанатично и сляпо, а да разширите кръгозора на детето си в тази област – да научи колкото се може повече за културата, религията и духовния живот на различни народи по света, да запалите у него любознателността към живота и света, да възпитате у него духовни ценности, които да следва в живота си и да ги прилага на практика, да помага на другите, да бъде добър, просветен, духовен и позитивен човек.  

#5 Научете го да ви споделя емоционалните си връзки

Предразположете синовете си да бъдат открити към вас по отношение на момичетата, с които излизат. Нека да се научат да споделят с вас всеки нов трепет на сърцето. Кажете им, че това е едно прекрасно и вълшебно чувство и че те не бива да се срамуват от него, когато го почувстват в сърцето си. Така вие ще предразположите сина си да бъде открит към вас и да знаете в какво момиче се е влюбил той. Важно е синът ви да знае доколко вие одобрявате или не връзката му, както и да има нужда да споделя с вас неща, които го терзаят или притесняват. Ако не харесвате момичето, не налагайте твърдо мнението си, че той не трябва да бъде с него. Просто седнете и му споделете какво точно ви притеснява у него и оставете избора в ръцете на сина си.

#6 Научете го да изразява емоциите си

Не оставяйте сина си да израсне със заблудата, че мъжете не трябва да плачат, защото това не било мъжко. Много родители често пъти използват изрази от типа на: „Какво си се разхленчил като момиче”. Не го правете никога! Не позволявайте детето ви да сплотява натрупаните негативни емоции вътре в себе си. Напротив, научете го, че да изразяваш емоциите си открито, е качество само на най-смелите и истински мъже. Научете го, че синът ви не трябва да се срамува от чувствата си, а да ги изразява винаги и по всяко време.

#7 Научете го да помага на по-слабите и по-малките от него

Култивирайте у сина си качества като съчувствие, загриженост и състрадание. Научете го, че да се подиграваш на по-слабия, по-бедния и по-тъжния, не е достойно за един мъж поведение. Той трябва да е наясно, че и всички хора имат сърца и нормални човешки чувства, както и че да подадеш ръка на човек в нужда, да помогнеш на приятел, да защитиш онеправдания, е проява на същинска мъжественост, доблест и смелост.

#8 Научете ги на съобразителност

Когато е бил в компания с приятели, а се окаже, че някое от момичетата се безспокои, че е късно и че ще е само докато се прибере вкъщи, научете сина си в такива моменти да проявява съобразителност и да предложи да го изпрати до място, където момичето ще се почувства в безопасност. Един истински мъж се познава именно в подобни моменти.

#9 Подкрепяйте го винаги

За безусловната любов на майката е излишно да говорим, но когато тя изразява открито и своята подкрепа към сина си за всяко негово решение, това е от изключително значение за неговото пълноценно и хармонично развитие. Вдъхвайте кураж на сина си във всяко едно негово ново начинание, показвайте му открито колко много вярвате в него, в неговите качества и способности. Това не означава, разбира се, понякога да проявявате и критичност, но дотолкова, доколкото да стимулирате развитието на сина си в избраната от него област.