77 години – точно преди толкова време 39-ият президент на САЩ Джими Картър (1977-1981 г.) и съпругата му Розалин си казват „ДА“ и си обещават да бъдат заедно в добро и лошо. Е, сигурни сме, че за това време двамата са преживели от всичко по много – и добро, и лошо. Въпреки това двамата все още са заедно и на 07.07 празнуваха 77 години от началото на брака си.

И макар 98-годишният американски президент от няколко месеца да получава хосписни грижи, а бившата първа дама Розалин, която е на 95, скоро да обяви диагнозата си деменция, двамата са прекарали заедно годишнината от сватбата, обградени от семейството, заявява източник пред People.

Джими и Розалин Картър танцуват на бал в Белия дом - 1978 г.
Снимка: Getty ImagesИнтересна подробност за двойката, която има най-дългия брак в историята на американските президенти, е че двамата разменят обети в малкото градче Плейнс, Джорджия през 1946 г. Джими и Розалин живеят там и след като напускат Белия дом през 1981 г. Неразделната двойка посреща и годишнината си на същото място.

Джими и Розалин се запознават, когато той е само на 3, а тя – новородено бебе. Когато след години се виждат отново (лятото на 1945 г.), искрите между тях прехвръкват. Бъдещият президент заявява на майка си, че това е жената на живота му и иска да се ожени за нея. Една година по-късно, на 7 юли, двамата се женят, само няколко седмици след като Джими завършва Военноморската академия.

Младоженците се преместват в Норфолк, Вирджиния, малко след сватбата за първото назначение на Джими във военноморските сили. Семейството се мести няколко пъти в съответствие с военните му назначения, включително в Калифорния, Хаваите, Кънектикът, Пенсилвания и Масачузетс.

Президентът Джими Карър с първата дама и техните внучи.
Снимка: Getty Images

Двамата имат четири деца, 12 внука и 14 правнука. След пътешествия, назначения и години служба, двамата се завръщат в скромната си къща след президентството и продължават да живеят в нея. Домът е построен през 1961 г. и се намира в Плейнс, където двамата живеят и до днес.

Джими и Розалин Картър открито са споделяли каква е тайната за щастливия им брак и как са останали толкова дълго заедно. През 2015 г. бившият американски президент и носител на Нобелова награда за мир заявява категорично:

"Най-доброто нещо, което направих, беше да се оженя за Розалин. Това е върхът в живота ми."През 2021 г. Джими казва, че тайната на брака му с Розалин е в това, че водят самостоятелен начин на живот, като балансират общите си интереси.

"Оцеляхме толкова дълго заедно, защото преди всичко си даваме взаимно достатъчно пространство, за да правим собствените си неща", заявява Джими и добавя, че имат много общи интереси.

Розалин от своя страна допълва: "Винаги се стремим да правим нещо или да намерим неща, които можем да правим заедно, като например да наблюдаваме птиците или просто да отидем до езерото и да хванем риба."

30 септември 2018 г. - двойката все още се появява заедно на събития.
Снимка: Getty Images

През февруари 2023 г. Джими постъпва в хоспис след поредица от кратки болнични престои.

През май семейство Картър обяви, че Розалин е диагностицирана с деменция. В изявлението на семейството ѝ се казва, че бившата първа дама "продължава да живее щастливо у дома със съпруга си, наслаждавайки се на пролетта в Плейнс и на посещенията при близките си".

двойката вечеря в дома на приятелско семейство през 2018 г.
Снимка: Getty Images

Вижте във видеото как се поддържа 60 години любов: