Нарастващият брой на учениците с високо кръвно налягане е в корелация с броя хипертоници сред възрастното население, защото причините са едни и същи -  динамичният начин на живот в градовете и конкуретната среда още от началните класове. Решаваща роля играе и наследствеността - не толкова генетичните фактори, колкото стилът на живот в семейството.

Начини за намаляване на риска от хипертония при децата

1 . Научете децата да не досоляват ястията си. Достатъчно хлябът, колбасите, сирената и консервите съдържат сол. По-добре не слагайте солница на масата.

2. Създайте вкус на децата към топла храна – супи и ястия, но не към сандвичите през целия ден. Маниерът на хранене и вкусовете на родителите са образец за подражание.

3. Изградете навици на децата за спорт и игра навън всеки ден по 1 до 2 часа след училище.

4. Провеждайте разговори с детето с тих тон. Нека домът и семейството са неговата "крепост", където то се чувства обичано, спокойно и защитено. Рядко едно спокойно дете става хипертоник. 

5. Давайте на детето бутилка с вода. Често не се разбира посланието на тялото, че е жадно, а не гладно. Обяснете на детето, че е по-добре да пие вода и сокове, вместо газирани напитки, които внасят допълнително въглехидрати, когато иска единствено да утоли жаждата си с тях.

6. Не подценявайте наднорменото тегло на детето. Ако забележите, че започва да трупа килограми, направете консултация с педиатър или диетолог. Наднорменото тегло води след себе си риск не само от хипертония, но и захарен диабет, изкривяване на гръбначния стълб, главоболие и др.   

7. За подкрепяне в междучасията осигурявайте на детето сурови ядки, ябълки, банани, стафиди или други сушени плодове, но не солен снакс или захарни сладкиши.

Свързана статия: