По-добре късно, отколкото никога. Миналият уикенд научихме много важна информация, отнасяща се за продуктите, които консумираме редовно и не трябва да съхраняваме в хладилника, за да запазим всичките им здравословни свойства.
Те са:
#Домати
Ниските температури и влага в хладилника правят доматите да омекват и развалят по-бързо. Препоръчително е те да се съхраняват на умерена температура – най-добре в плосък съд на кухненския плот.
#Пъпеш и диня
Докато не разрежете тези сочни плодове, дръжте ги извън хладилника. След това може да ги съхранявате на хладно, но за не повече от 48 часа.
#Картофите
Когато стоят дълго време в хладилника, картофите добиват неприятен сладко-горчив вкус, които дори след приготвяне се усеща. Съхранявайте ги на тъмно и сухо място.
#Лукът и чесънът
Ненарязаният лук е редно да се съхранява извън хладилника. Влагата и студът омекват текстурата на лука и го правят горчив.
#Ябълките
След като се върнем от пазар, един от първите ни рефлекси е да сложим свежите плодове и зеленчуци в хладилника. Грешка! Особено ябълките. Там те губят част от характерните за тях витамини и минерали. Пазете ги на сухо място и на стайна температура.
#Горски плодове
Обичаме малини, боровинки, ягоди и други червени плодове – особено с кисело мляко. Затова е добре да ги съхраняваме на стайна температура и да ги пазим далеч от хладилника. Те са крехки продукти, които се консумират докато са още свежи.