Дори след като са придобили навика да ползват гърненцето, повечето деца продължават с привичката да се напишкват нощем в креватчето си. Наистина и това е временно, но има начин да помогнем на мъничето си да остане сухо до сутринта. Без да претендираме за изчерпателност, същесвуват няколко практични хитринки, с които това да стане по-лесно:

1.На първо време се снабдете с водоустойчив протектор

Водоустойчивият протектор, поставен под чаршафа, разбира се, няма да предпази вашия мъник от напишкване, но определено ще предпази матрака му сух и чист. И така, след като сте оборудвали с необходимите защитни средства леглото, иде ред на и на останалите стъпки, които рано или късно ще ви помогнат да запазите през цялата нощ не само матрака, но и чаршафа на вашия мъник абсолютно чист и сух. Имайки предвид, че детето ви вече се е научило да ходи на гърне и добре сте запознати с препятствията, през които ви се е наложило да преминете, с последователността и упорстването… е, същото важи и тук. Така че, имате опит, остава ви само отново да се заредите с прословутите търпение и постоянство.

От рано на гърнето >> 


2.Научете детето винаги да ходи до тоалетната/гърнето винаги преди сън

Независимо дали му се пишка или не, създайте навик у детето си по пътя към леглото винаги да се отбива и през тоалетната. Рутинното поведение и постепенно ще му помогне да изгради свой биологичен часовник и подсъзнателен контрол на физиологичните му нужди.


3.Приучете малчугана да си ляга по едно и също време

Рутината и усещането за повторяемост на едно и също действие по едно и също време, както загатнахме вече, единствено ще бъде в полза за детето, ще даде благотворно отражение както неговата психическа настройка относно ходенето по нужда, а оттам и регулярност и контрол на физиологичните му потребности. Ако днес обаче детето ви си легне в 8 часа, а утре – в 9, рискувате да объркате биологичния му часовник.

6 стъпки да приучим детето към гърне >>


4.Запознайте малчугана си с новото му бельо

Накупете на детето си гащички със свежи и весели шарки, изпъстрени с любимите му анимационни герои, с цветя и мечета, на които да се радва. Нека да си избере някои от тях и да се опита да ги запази сухи. Обяснете му, че е дошъл момент, в който е достатъчно голямо и мама вече няма да му слага памперс, в който да пишка. Сами ще се убедите в даден момент, че този похват категорично ще повлияе благотворно върху самоконтрола на детето ви. Може да не стане още от първи път, но в даден момент вашето упорство и последователност ще даде положителни резултати. Важно е да проявявате постоянство и да не се поддавате на изкушението да върнете малчугана отново към памперса.


5. Ограничете течностите преди сън

Не давайте на детето си да консумира прекалено много течности вечер преди сън. Избягвайте, също така, да му давате солена храна. Тя не само че е ще засили чувството на жажда, но ще окаже и негативен ефект върху общото му здравословно състояние. Ако все пак малчуганът е много жаден, отложете лягането за малко по-късно от обичайното.


6.Събудете детето и го помолете да отиде в тоалетната или да използва гърненцето

Може да не ви се стори особено хуманен този похват, но, според психолозите, той оказва особено благотворен ефект върху подсъзнателния самоконтрол на детето. Преди лягане може да оставите гърненцето на детето си до неговото креватче и да му го посочите с думите, че то ще го очаква на същото място през нощта в случай на нужда. Сами ще се уверите, че след няколко събуждания на детето ви от ваша страна, то само ще започне да се буди при необходимост.