Подаръци, вкусна храна и празнично настроение – какво може да му е стресиращото на това? При някои хора може, и то много. Заедно с партитата и празничните наздравици вървят и дозата напражение, високите очаквания и други проблеми свързани с психичното ви здраве.

Всичко това има способността да убие празничното настроение на празниците. Има начини да управлявате стреса, който е виновен за вашето лошо настроение през този красив период на годината. Специалистите коментират, че празничните стрес фактори могат да се контролират и напрежението да се ограничи. Това означава, че вие все пак можете да прекарате един месец изпълнен с празнично веселие без да се обезпокоявате.

Ето няколко примерни ситуации и как да се справяте със стреса в тях, защото празниците идват, Коледа е тука, Новата година на вратата чука..

1. Пътешествия

Често прекарваме семейните празници, пътувайки с близките си. Това може да е придружено не само от стрес, но и от фобии, свързани с летенето или самите ограничени пространства на летищата. Ако имате страх от летене, специалистите съветват да обмислете добре как да осъществите вашето пътешествие. Добра идея е да споделите с добър приятел, какви тревоги имате или да се консултирате със специалист по психично здраве, преди да пътувате. Когнитивните техники също са подходящ вариант в такива ситуации. Просто вземете необходимите мерки, за да сте спокойни. 

2. Пари

Каквото и да си говорим, всичко струва пари. Като започнем от подаряването на подаръци, приготвянето на празнична вечеря за семейството и стигнем до украсата на къщата. Ако през годината сте имали възможноста да заделяте пари за празниците, ще успеете да облекчите празничния финансов удар. Непрепоръчителният вариант е да започнете годината с малко средства, заради високите сметки по празниците. Има няколко креативни начина да споделите празничния дух, без да фалирате тотално. Един от вариантите е семеен таен Дядо Коледа, който да е по-ценен заради забавлението, а не заради самите подаръци. Това ще възпита и децата ви да ценят празниците заради времето със семейството и забавлението, а не заради финансова изгода. 

3. Семейни разправии

Когато се съберете за празниците, можете да се срещнете със стандартните семейни роли.  Към момента може да сте успял възрастен, но за семейството си още да сте в ролята на бебето или беладжията. Това може да ви върне към стари грешки или да ви наложи модел на поведение, който е извън зоната на комфорт. Решението е да не приемате думите на близките си твърде лично. В повечето случаи зад забележките им се крие огромна доза обич или притеснение. Още повече, че ако сте в етап на живота си, в който ви предстои сватба или очаквате дете – то съветите и критиките са неизбежни. Опитайте се да разберете причината за това поведение на близките ви и не допускайте да се засягате от думите им. Можете да го постигнете и като поставите граница с: "Няма да говоря за това днес". 

4. Сблъсъкът: очаквания – реалност

Често се изправяме пред нереалистичните си очаквания за това колко перфектно трябва да протекат празниците. Може да се почувствате заставени да приготвите най-вкусното ястие, да подарите най-интересните подаръци, да бъдете най-добрия домакин и същевременно да не сваляте широката усмивка от лицето си. Това е напрежение, което няма да ви позволи да се чувствате празничо, а обратното. Специалистите съветват да се вгледате в традиционното за вас поведение и да откриете кое е за вас и кое не. А и обстоятелстватва се променят с времето – нова работа, дом или дете. Всичко това изисква нова организация за празниците и може да предложи нови възможности за празнуване или да промени старите семейни традиции. Задачата на семейните традиции е да укрепват семейството и да отговарят на неговите нужди. Всичко, което се прави по задължение и ви натоварва, не е от полза за вас или семейството.

Опитайте да се забавлявате с близките си вместо да гоните перфектната семейна снимка за Фейсбук. Препоръчително е да заделите пари за един подарък повече – нещо за вас от вас.