Едно от най-разтърсващите и променящи живота събития за повечето е хора е да станат родители. Майчинството променя жените дълбоко - не само физически, но и емоционално.

Фотографката и майка Вайда Маркевичуте-Размиславице забелязва трансформацията, която настъпва при нея преди и след раждането на сина й. Тя решава да изследва промяната по-мащабно чрез проекта си "Да станеш майка", в който документира 33 жени преди и след като станат майки.

Фотографката се фокусира върху очите на жените като прозорец към мислите и чувствата на майките. За да подчертае това, избира семпъл фон и композиция за потретите, които наподобяват на паспортни снимки.

Вайда иска да подчертае женския поглед, така че да получи снимки с деликатни и едва уловими разлики в погледа и излъчването от преживяването да станеш майка, която всяка една от жените крие.

"Зад всеки портрет стои една женска история, нейното уникално приключение, нейната трансформация", казва Размиславице.

За статистиката, в проекта са участвали 33 жени, които са родили общо 36 деца, от които 3 двойки близнаци, 20 момчета и 16 момичета. Някои от децата вече празнуват първия си рожден ден.

Основното намерение на този фотопроект е да покаже една от най-големите трансформации в живота на жената чрез погледа й - превръщането й в майка. И литовската фотографка го постига брилянтно.

Вижте всички 33 снимки от проекта "Да станеш майка" на Вайда Маркевичуте-Размиславице в галерията по-горе.