Когато си майка, искаш да научиш дъщеря си на най-доброто, най-ценното, най-интересното. Не бързайте обаче да й проправяте път към ценните житейски уроци. Тя трябва сама да открие някои от тях. А докато сте една до друга, ще се учите заедно. Защото малкото момиче всеки ден ще ви подсказва неща, които самата вие сте забравила.

1. Вярвай на инстинктите си
От най-ранна възраст стомахът ни е един от най-добрите съветници. По тази причина децата трудно свикват да ядат под час – те ядат, когато са гладни. На стомаха си може да се доверите и когато срещате нов човек или когато се влюбвате.

2. Поемайте рискове... с осъзнати последици
Не се страхувайте да скочите. Децата го правят постоянно. Възрастните просто трябва да бъдат подготвени и за това, което ще се случи, ако паднете.

3. Не позволявайте на никого да ви казва, че не можете да направите нещо
Докато са малки, децата не се делят на момичета и момчета – те просто играят заедно. С времето обаче тези полови разлики неизменно се налагат. Може да дойде момент, в който на вашето малко момиче ще бъде казано, че тя не може да направи нещо, защото така правят само момчетата. Ако това се повтаря често, е напълно възможно да се превърне в стандарт на мислене. Не правете нищо въз основа на одобрението на другите.

4. Раздавай любовта си безрезервно
Цветето ще изсъхне дори и да го поливаш редовно. Домашният любимец ще се разболее някой ден. Затова раздавай любовта си безрезервно на всички живи същества, които те заобикалят, докато имаш възможността да им се радваш.

5. Обичайте тялото си
То е единственото, което имаш.

Снимка: iStock6. Да грешиш и да се учиш е по-добре, отколкото вечно да се страхуваш от грешки
Децата са упорити в това да допускат грешки. Случва се да повтарят едно и също нещо с един и същи изход по няколко пъти, докато накрая не променят нещо в действията си. Но именно това им дава безценен опит. Като големи се страхуваме много повече да допускаме грешки. А те са нашите възможности да продължаваме да се развиваме.

7. Правете всичко по най-добрия начин
Нищо не си струва да се прави, ако не се прави по най-добрия начин? Грешна тактика. Ще има моменти, в когато малкото момиче няма да е най-доброто. Важно е освен да приеме поражението и да не позволява това да я спре да опитва отново.

8. Светът ви ще се промени, ако го пуснете
Не е тайна, че света е трудно място. Война, глад, насилие, омраза - те могат да се втвърдят най-меката, най-невинната души. 

9. Признавайте си, когато грешите
Понякога е разочароващо и трудно да преглътнеш гордостта си, но най-простички думи, като например "Съжалявам", казани искрено, могат да променят всичко.

10. Плачът не ви прави слаби
Да отричате и задържате емоциите си е най-лошото нещо, което можете да направите. Ако имате нужда да плачете, направете го. Децата плачат често. Пораствайки обаче, все по-често задържаме мъката си или пускаме сълзите на свобода само ако никой не ни гледа.

11. Времето може да излекува повечето рани
Въпреки това някои мъки винаги остават у нас. Така че трябва да се научите да живеете с нея.

12. Не се вземайте прекалено на сериозно
Светът не се върти около вас. Само майка ти, но тя е изключение.